Vēstnieks Dainis Garančs uzstājas Azerbaidžānas Valsts muitas komitejas akadēmijas videokonferencē

10.05.2020. 15:29

2020. gada 8. maijā Baku Latvijas vēstnieks Dainis Garančs Azerbaidžānas Valsts muitas komitejas akadēmijas organizētā starptautiskā tiešsaistes forumā uzstājās ar lekciju "Muita un robežu pārvaldība pašreizējā pandēmijas situācijā: izaicinājumi un iespējas". Videokonferencē no Latvijas piedalījās arī Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes direktora vietniece Ingrīda Gulbe-Otaņķe, Valsts Robežsardzes (VRS) Starptautiskās sadarbības pārvaldes pārstāvis Vladimirs Zaguzovs un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūta direktors Dr.oec. Aivars Vilnis Krastiņš un RTU Starptautiskās sadarbības departamenta vadītājs Prof. Igors Tipāns.

Atklājot videokonferenci, Azerbaidžānas Valsts muitas komitejas priekšsēdētāja vietnieks Prof. Igbals Babajevs (Igbal Babayev) atzīmēja muitas un robežu pārvaldības būtisko lomu pašreizējā pandēmijas situācijā un tās stabilizācijā. Savukārt Azerbaidžānas Valsts muitas komitejas akadēmijas rektors Dr. Gulu Novruzovs (Gulu Novruzov) norādīja, ka krīzes laikā organizētais tiešsaistes forums var radīt ne tikai noderīgu informācijas apmaiņu un izpratni par muitas procesiem pandēmijas laikā, bet arī labu pamatu turpmākai sadarbībai akadēmiskā līmenī starp Latviju un Azerbaidžānu.

Vēstnieks D.Garančs lekcijā runāja par pašreizējās krīzes situāciju Latvijā un Eiropā, izmantojot aktuālākās informācijas apkopojumu, galveno uzmanību pievēršot Latvijas pieredzei, kā arī aktivitātēm Eiropas Savienības (ES) līmenī. Lekcijā tika skarta muitas un robežu pārvaldība gan uz ES ārējām, gan iekšējām robežām, kravu plūsma un tranzīts, muitas kontroļu organizēšana, pieskaroties arī nākotnes izaicinājumiem tūrisma jomā. Tā kā korona vīrusa pandēmija vēl ne tuvu nav beigusies, nākotnes izaicinājumi muitas un robežu pārvaldībā vēl tikai priekšā un saskaņotai muitas un robežsardzes darbībai starptautiskā līmenī ir nepārvērtējama loma krīzes pārvarēšanā. Vēstnieks arī informēja videokonferences dalībniekus par Eiropas Komisijas plānu par izejas stratēģiju ierobežojošo pasākumu apturēšanai ES dalībvalstīs, kam jābūt pakāpeniskai, balstītai uz pierādījumiem un saskaņotai. Atvērtām ārējām robežām un trešo valstu iedzīvotāju ieceļošanai Eiropā jābūt atkarīgai no vīrusa izplatību ārvalstīs.

Pēc lekcijas aktīvā diskusijā, piedaloties arī Azerbaidžānas Valsts muitas komitejas akadēmijas studentiem, tika pārrunāti gan praktiski robežas pārvaldības jautājumi, gan nākotnē iespējamie kopīgie izglītības projekti muitas un robežas pārvaldības jomā. Latvijas puse arī informēja par VRS dalību starptautiskajos projektos un to ieguvumiem, tai skaitā par ES finansēto projektu BOMCA Vidusāzijā

Videokonference ne tikai iezīmēja jaunus aspektus Latvijas un Azerbaidžānas līdzšinējā sadarbībā muitas un robežas pārvaldības jomā, bet arī uzskatāma kā pirmais solis Azerbaidžānas Valsts muitas komitejas akadēmijas un RTU Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūta divpusējas sadarbības izveidē.