Azerbaidžānā veiksmīgi noslēdzies tiešsaistes festivāls “Sievietes par mieru”

26.11.2020. 11:15

No 2020. gada 16.  līdz 24. novembrim Baku norisinājās mūsdienu mākslas festivāls “Maiden Tower. To be a Women. Women for Peace”, kas tika rīkots, atzīmējot Latvijas valsts svētkus. Latvijas vēstniecība organizēja festivālu, kas šogad veltīts tēmai “Sievietes. Miers. Drošība”.

Festivāla atklāšanā norisinājās preses konference, kur tika atzīmēts, ka festivāla mērķis pandēmijas un konflikta laikā ir vērst uzmanību uz svarīgām tēmām kā miers, drošība un sievietes loma šajos procesos, runājot par tām ar mūsdienu mākslas starpniecību. Vēstniecība ir gandarīta, ka festivālā vairāku pasākumu laikā radās lieliska iespēja iepazīstināt ar Latvijas mākslu un kultūru dažādos formātos, vienlaikus Azerbaidžānā atzīmējot arī Latvija proklamēšanas 102. gadadienu.

24. novembrī festivāla ietvaros vēstniecība sekmīgi norisinājās arī starptautiska videokonference “Sievietes par mieru”, kurā Latvijas, Azerbaidžānas, Nīderlandes, Lietuvas eksperti, kā arī ES un ANO pārstāvniecību Baku un Azerbaidžānas valdības institūciju un nevalstisko organizāciju pārstāvji dalījās viedokļos par ANO Drošības padomes (DP) 1325. rezolūciju “Par sievietēm, mieru un drošību” Azerbaidžānā. Latviju videokonferencē pārstāvēja viena no ANP DP rezolūcijas īstenošanas Nacionālā rīcības plāna vēstniecēm, Ārlietu ministrijas Starptautisko organizāciju un cilvēktiesību departamenta direktore Ilze Rūse, Centra “Marta” vadītāja Iluta Lāce  un Latvijas vēstnieks Azerbaidžānā Dainis Garančs. Videokonferences dalībnieki diskutēja par sievietes lomu lēmumu pieņemšanas procesā, tai skatā pēckonflikta situācijā, dzimumu līdztiesību vardarbību ģimenē  un citiem būtiskiem jautājumiem saistībā ar sieviešu tiesībām. Par videokonferenci sabiedrību informēja arī Azerbaižānas CBC TV ziņu raidījums.

Festivālā tika izrādīta Kristīnes Želves filma “Mērijas ceļojums” ar subtitriem azerbaidžāņu valodā, čellu trio “Melo-M” ierakstā skanēja Kārļa Auzāna aranžētā populārā Azerbaidžāņu tautas dziesma “Sari Gelin”, skanēja latviešu un azerbaidžāņu dziesmas dziedātājas LEILALI (Leilas Alijevas) izpildījumā, kā arī tika izrādīta Andreja Kovaļova fotoizstāde “Ms Best National Guard”. Atzīmējot Latvijas dienu, 18. novembrī tika publicēts arī Latvijas Zemessardzes orķestra un repera R.2.R.S. izdotā singla “Mūsu Zeme” videoklips, demonstrētas foto un video prezentācijas par Latviju, tās dabu, pilsētām un cilvēkiem, kā arī skanēja slavenā azerbaidžāņu dzejnieka Rasula Rza dzeja Ulža Bērziņa atdzejojumā.

Festivāla ietvaros norisinājās arī Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Tekstilmākslas katedras vadītājas, profesores Ievas Krūmiņas video prezentācija “Ornamentālās līdzības: no Kaspijas līdz Baltijai”, kā arī tika izrādīta LMA studentu projekts “Tekstils nākotnei”.

Festivāls norisinājās tiešsaistē, tas tika veidots sadarbībā ar ES pārstāvniecību un ES dalībvalstu vēstniecībām Baku, Azerbaidžānas Nopelniem bagāto mākslinieci Sabinu Šihlinsku  un mākslas kompāniju “Platforma Art”. Festivāls bija skatāms speciāli izveidotā video platformā: www.tobeawomen.az , kurā daļa darbu atbilstoši autortiesībām būs redzami vēl līdz 2021. gada 15. novembrim. Festivāls tika parādīts arī vēstniecības Facebook lapā: https://www.facebook.com/LVEmbassyAZ un ES pārstāvniecības Facebook vietnē: https://www.facebook.com/EUDelegationAzerbaijan