Latvijas vēstniecība Baku rīkos starptautisku konferenci par Azerbaidžānas ieguldījumu Eiroatlantiskajā mierā un drošībā

15.06.2021. 15:39
  • Ārlietu dienests Latvijas valsts simtgadei

2021. gada 16. jūnijā Baku starptautiskā projekta “Miers ar jums (Peace be upon you – Salam Aleykum)” ietvaros Latvijas vēstniecība sadarbībā ar ADA Universitāti rīkos starptautisku konferenci par Azerbaidžānas ieguldījumu Eiroatlantiskās telpas miera un drošības uzturēšanā. Konferencē Latviju pārstāvēs 13. Saeimas deputāts un Latvijas delegācijas pārstāvis NATO Parlamentārajā asamblejā Raimonds Bergmanis, Latvijas vēstnieks Azerbaidžānā Dainis Garančs un Latvijas aizsardzības padomniece ASV, pulkvede Ilze Žilde.

Konferenci atklās vēstnieks Dainis Garančs, uzsverot, ka tai ir izvēlēts vispiemērotākais laiks – tikai divas dienas pēc NATO samita, kas jau tiek dēvēts par vēsturisku vismaz divu iemeslu dēļ: Alianses līderi vienojās par “NATO 2030’ - Eiroatlantisko darba kārtību nākamajai desmitgadei – un apstiprināja NATO vienotību, solidaritāti un saliedētību laikā, kad drošības vide kļūst aizvien sarežģītāka.

Konferencē piedalīsies Azerbaidžānas Prezidenta ārlietu padomnieks Hikmets Hadžijevs, NATO ģenerālsekretāra speciālais pārstāvis Kaukāzā un Centrālāzijā Džeims Apaturajs, Drošības un attīstības politikas institūta direktors Svante Kornels, Azerbaidžānas Starptautisko attiecību analīzes centra pētniece Esmira Džafarova, ADA universitātes prorektors Farizs Ismailzade, Azerbaidžānas misijas NATO vadītājs Gaja Mamedovs, Azerbaidžānas Aizsardzības ministrijas Starptautiskās militārās sadarbības departamenta vadītājs, ģenerālmajors Huseins Mahmudovs, ASV vēstnieks Azerbaidžānā Lī Licenbergers, Afganistānas vēstnieks Azerbaidžānā Amanulla Džeihūns un ANO rezidējošais koordinators Azerbaidžānā Gulams Izakzaī. Konferences auditorija ir diplomātiskais korpuss, Azerbaidžānas Aizsardzības ministrijas un Afganistānas kara veterānu, Azerbaidžānas sabiedrības un mediju pārstāvji un studenti.

Konference norisināsies klātienē un tiešsaistē, lai atzīmētu Azerbaidžānas sadarbību ar NATO un ieguldījumu Eiroatlantiskajā mierā un drošībā, kā arī miera operācijās, t.sk. Afganistānā. Konferenci rīko Latvijas vēstniecība, kas 2021.-2022. darbojas kā NATO kontaktpunkta vēstniecība Azerbaidžānā.

Starptautisko projektu “Miers ar jums” arī rīko Latvijas vēstniecība Azerbaidžānā. Projekta pasākumi norisinās gan klātienē, gan tiešsaistē, tie veidoti sadarbībā ar Afganistānas, Čehijas, Gruzijas, Ungārijas, Turcijas, Ukrainas un ASV vēstniecībām Azerbaidžānā, Norvēģijas vēstniecību Ankarā un ANO koordinatora biroju Baku, Azerbaidžānas Nopelniem bagāto mākslinieci Sabinu Šihlinsku un mūsdienu mākslas projektu kompāniju “Platform Art”. Projekta mērķis ir vērst uzmanību uz miera un drošības tēmām, runājot par tām arī ar mūsdienu mākslas starpniecību. Informācija par pasākumiem pieejama vēstniecības Facebook lapā: https://www.facebook.com/LVEmbassyAZ, Twitter kontā @LVinAzerbaijan, un Platform Art Facebook vietnē: https://www.facebook.com/EUDelegationAzerbaijan .

Projekts “Miers ar jums” norisinās no 7. līdz 17. jūnijam Latvijas simtgades publiskās diplomātijas ārvalstīs programmas ietvaros.