Baku noslēdzies starptautiskais projekts “Peace be upon you – Salam Aleykum”

18.06.2021. 17:13
  • Ārlietu dienests Latvijas valsts simtgadei

2021. gada 17. jūnijā Baku veiksmīgi noslēdzās Latvijas vēstniecības Azerbaidžānā rīkotais starptautiskais projekts “Miers ar jums (Peace be upon you – Salam Aleykum)”. Projekta ietvaros līdz 15. jūnijam norisinājās mūsdienu mākslas projekts “Peace be upon you – Salam Aleykum, kā arī 16. jūnijā Latvijas vēstniecība kā NATO kontaktpunkta vēstniecība Azerbaidžānā 2021-2022 sarīkoja starptautisku konferenci “Azerbaidžānas ieguldījums Eiroatlantiskajā mierā un drošībā (Azerbaijan’s contribution to Euro-Atlantic peace and security)”.

Konference norisinājās ADA Universitātē un bija veltīta miera un miera uzturēšanas tēmai. Tajā ar uzrunām gan tiešsaistē, gan klātienē piedalījās NATO ģenerālsekretāra īpašais pārstāvis Dienvidkaukāzā un Centrālāzijā Džeimss Apaturajs, Azerbaidžānas prezidenta ārlietu padomnieks Hikmets Hadžijevs, ASV vēstnieks Azerbaidžānā un bijušais NATO vecākā civilā pārstāvja vietnieks Afganistānā Lī Licenbergers, kā arī vairāki citi diplomāti, militārpersonas un pētnieki, pievēršoties miera tēmai un atzīmējot Azerbaidžānas ieguldījumu miera misijās Afganistānā. Konferencē klātienē uzstājās 13. Saeimas deputāts, Latvijas delegācijas pārstāvis NATO Parlamentārajā Asamblejā Raimonds Bergmanis.

Starptautiskajā projektā līdztekus augsta līmeņa diplomātu un drošības politikas profesionāļu diskusijai ar mūsdienu mākslas un kino starpniecību tika uzrunāta sabiedrība par miera tēmu globālā kontekstā un Azerbaidžānas lomu starptautiskās miera misijās.

Projekta mērķis bija vērst uzmanību uz svarīgām tēmām kā miers un drošība. Vēstniecība vairāku pasākumu laikā plašu Azerbaidžānas sabiedrību iepazīstināja ar Latvijas filmām: animāciju “Mans mīļākais karš” (Latvija, Norvēģija 2020) un dokumentālo filmu “Pretrunīgā vēsture” (2010), kā arī ar latviešu mūsdienu mākslu un Oļega Tillberga daiļradi.

Projekta pasākumi norisinājās gan klātienē, gan tiešsaistē. Tie tika rīkoti sadarbībā ar Afganistānas, Čehijas, Gruzijas, Ungārijas, Turcijas, Ukrainas un ASV vēstniecībām Azerbaidžānā, Norvēģijas vēstniecību Ankarā un ANO biroju Baku, Azerbaidžānas Nopelniem bagāto mākslinieci Sabinu Šihlinsku un mūsdienu mākslas projektu kompāniju “Platform Art”. Informācija par pasākumiem pieejama vēstniecības Facebook lapā: https://www.facebook.com/LVEmbassyAZ, un Platform Art Facebook vietnē: https://www.facebook.com/platformart.live .

Projekts norisinājās Latvijas simtgades publiskās diplomātijas ārvalstīs programmas ietvaros. Azerbaidžānā to īstenoja Latvijas vēstniecība Baku sadarbībā ar Latvijas Ārlietu ministriju un Latvijas Nacionālo kino centru.