15. oktobrī Baku atklās Irisas Blumates un Ivetas Vecenānes izstādi "Viss pa divi"

14.10.2021. 15:47
  • Ārlietu dienests Latvijas valsts simtgadei
15. oktobrī Baku atklās Irisas Blumates un Ivetas Vecenānes izstādi "Viss pa divi"

2021. gada 15. oktobrī Baku “Gazelli Art House“ galerijā tiks atklāta divu Latvijas tekstilmākslinieču Irisas Blumates un Ivetas Vecenānes mūsdienu tekstila mākslas izstāde “Viss pa divi (All in Two)”. Izstādes atklāšanā plānota Azerbaižānas sabiedrības, mediju, mākslas un diplomātiskā korpusa pārstāvju dalība.

Turpinot atzīmēt Latvijas valsts simtgadi un Azerbaidžānā veicinot izpratni par latviešu tekstilmākslas tradīcijām, Latvijas vēstniecība Azerbaidžānā rīko Irisas Blumates un Ivetas Vecenānes tekstilmākslas izstādi. Izstādi veido divu paaudžu darbi: skolotājas un skolnieces darbi no vienas skolas - Latvijas Mākslas akadēmijas. Kopā tiks izstādīti septiņi I.Blumates (skolotāja) tekstila darbi un seši I.Vecenānes (studente) gobelēni. Izstādes mērķis parādīt kā mākslinieka ceļš attīstās laika griezumā, kā mainās rokraksts, notiek radošie meklējumi, bet gobelēns tomēr ir pamats. Izstādes būtība ir lielā Latvijas tekstilmākslas dažādība darbos. Izstāde ir kā tilts starp divām Latvijas tekstilmākslinieku paaudzēm, izstādes koncepcijā apvienojot  tekstilmākslas pārmantošanas ideju. Izstādes mērķis ir parādīt izaugsmi, mainīgumu, darbu dažādību divu mākslinieču radošajā darbībā.

Izstāde ir plānots kā pieteikums 2022. gada 5.-30. maijā sadarbībā ar Azerbaidžānas Nacionālo paklāju muzeju plānoto projektu “Jūlija Straumes mantojums Kaukāzā/Azerbaidžānā. Tekstila tilts no pagātnes uz nākotni”, lai iepazīstinātu Azerbaidžānas sabiedrību un ekspertus ar Jūlija Straumes mantojumu un plašu starptautisko atzinību guvušo Latvijas mūsdienu tekstila mākslu. Projekts tiks īstenots, lai publiskajā telpā apliecinātu Latvijas vērtības un iepazīstināt ar mūsu valsts vēstures stāstu, kas saista Latviju ar Azerbaidžānu pirms simts gadiem, apliecinot ilgtspējīgu Latvijas nākotni.

Izstādes norises laikā ir plānota paralēla programma – lekcijas par Latvijas tekstilmākslu, speciālas izstādes tūres Azerbaidžānas Mākslas akadēmijas tekstilmākslas studentiem u.c.

Izstādes noslēguma daļā ir plānota abu mākslinieču I.Blumates un I.Vecenānes dalība ar lekcijām par tekstilu un meistarklasēm, lai iepazīstinātu ar Latvijas tekstilmākslas tradīcijām, to nepārtrauktību un tekstilmākslas mūžīgumu.

Informācija par pasākumiem būs pieejama vēstniecības Facebook lapā: https://www.facebook.com/LVEmbassyAZ, Twitter kontā @LVinAzerbaijan, un "Gazelli Art House" mājaslapā un Facebook vietnē.

Izstāde tiks eksponēta no 16. oktobra līdz 15. novembrim Latvijas simtgades publiskās diplomātijas ārvalstīs programmas ietvaros. Azerbaidžānā to īsteno Latvijas vēstniecība Baku sadarbībā ar Latvijas Ārlietu ministriju un Azerbaidžānas Nopelniem bagāto mākslinieci Sabinu Šihlinsku.