Ārlietu ministrs: Japāna ir Latvijas stratēģiskais sadarbības partneris Āzijā

31.01.2020. 20:44

2020. gada 31. janvārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Rīgā tikās ar Japānas Ekonomikas, tirdzniecības un rūpniecības ministrijas parlamentāro viceministru Hiromasu Nakano (Hiromasa Nakano), lai pārrunātu abu valstu politisko dialogu, sadarbību ekonomikā un sadarbību starptautiskajās organizācijās.

Tikšanās laikā E. Rinkēvičs apliecināja, ka Latvijai kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij Japāna ir stratēģiskais sadarbības partneris un attiecībām ar Japānu tiek piešķirta liela nozīme. Piemēram, Latvija bijā pirmā ES dalībvalsts, kas ratificēja ES-Japānas Stratēģiskās partnerības nolīgumu.

“Mēs raugāmies uz Japānu kā uz līdzīgi domājošu partneri Āzijas reģionā. Esam gandarīti par intensīvo augsta līmeņa vizīšu apmaiņu pēdējo gadu laikā, it īpaši pēc premjerministru vizītēm. Ceram arī uz turpmāku intensitātes pieaugumu,” uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Ministrs pauda gandarījumu par veiksmīgo sadarbību 3+1 Sadarbības dialoga formātā. “Latvija atzinīgi vērtē ES un Japānas Ekonomisko partnerattiecību nolīguma stāšanos spēkā. Tam ir ne tikai ievērojama ekonomiskā, bet arī politiskā vērtība – Japāna un ES demonstrē apņemšanos nosargāt brīvu un godīgu tirdzniecību, kas nekad nav bijis tik svarīgi kā tagad. Gadu pēc Nolīguma spēkā stāšanās redzam pozitīvu attīstību. Latvijas eksports uz Japānu ir paplašinājies, un vēlamies lielāku sadarbību loģistikas, transporta, informācijas tehnoloģiju un enerģētikas jomā,” akcentēja E. Rinkēvičs.

Sarunas laikā ārlietu ministrs pauda pārliecību, ka augsta līmeņa vizīšu apmaiņa ar pavadošām uzņēmēju delegācijām veicinās jaunas uzņēmējdarbības iniciatīvas, tāpēc Latvija bija priecīga uzņemt KEIDANREN (Japānas Biznesa federācijas) delegāciju Rīgā.

Ministrs apliecināja Latvijas interesi veicināt sadarbību starp Latviju un Japānu tūrisma jomā, vēršot uzmanību, ka JATA (Japan Association of Travel Agents) delegācijas vizīte uz Latviju deva spēcīgu signālu arī par Japānas tūroperatoru interesi.

“Jaunās tehnoloģijas piedāvā papildu iespējas starpnozaru sadarbības projektu īstenošanai. Viens šāds piemērs ir Latvijas vadošā uzņēmuma mākslīgā intelekta risinājumu ieviešanā “Tilde” piedāvātie specifiskie un individuālie risinājumi,” sacīja E. Rinkēvičs.

E. Rinkēvičs arī pauda pārliecību, ka Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģions ir viens no visātrāk augošajiem un konkurētspējīgākajiem Eiropā, tāpēc pašlaik vēlamies kļūt par pirmo vislabāk integrēto 5G reģionu pasaulē.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā