Latvijas vadībā sekmīgi aizvadīts ANO Zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju forums

07.05.2021. 12:07

2021. gada 4. un 5. maijā norisinājās ANO Zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju forums, kuru vadīja līdzpriekšsēdētāji – Latvijas vēstnieks ANO Ņujorkā Andrejs Pildegovičs un Indonēzijas Pastāvīgās pārstāvniecības ANO pilnvarotais lietvedis-vēstnieks Mohamads Koba (Mohammad Koba).

Zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju forums virtuāli pulcēja valdību, ANO sistēmas un citu starptautisko organizāciju, privātā sektora, nevalstisko organizāciju pārstāvjus, kā arī zinātniekus, pētniekus un inovāciju izstrādātājus. Dalībnieki interaktīvās sesijās diskutēja par Covid-19 pandēmijā gūtajām mācībām, zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju pielietošanu ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai un straujas tehnoloģiju attīstības ietekmi, iekļautību, digitālo sadarbību un sadarbības veicināšanu ANO Tehnoloģiju veicināšanas mehānisma (Technology Facilitation Mechanism) ietvaros.

“Covid-19 pandēmijas pieredze cilvēkiem visā pasaulē uzskatāmi demonstrējusi zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju nozīmi globālu izaicinājumu pārvarēšanā un noturības stiprināšanā. Vadot ANO Zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju forumu šādā laikā, Latvijai ir bijusi iespēja sniegt ieguldījumu iekļaujošu viedokļu un pieredzes apmaiņas sekmēšanā starptautiskajai sabiedrībai šobrīd un ilgtermiņā nozīmīgos jautājumos. Foruma diskusijās īpaši vēlējāmies izcelt sieviešu lomu un iekļautības nepieciešamību, tāpēc esmu gandarīts, ka tika uzaicināta arī Anna Andersone, kura dalījās ar Rīga Tech Girls pieredzi,” norāda vēstnieks A. Pildegovičs.

Riga Tech Girls vadītāja Anna Andersone piedalījās foruma pasākumā par iekļautības veicināšanu inovāciju radīšanai. Savā intervencē A. Andersone uzsvēra, ka drošas, atbalstošas un iekļaujošas vides radīšana sievietēm tehnoloģiju jomā dod iespēju atklāt sieviešu potenciālu – iedrošināt iesaistīties IKT nozarē, vai radīt inovācijas citās profesionālās darbības jomās.

Divu dienu forums norisinājās desmit dažādās sesijas, kā arī ministru sesijā, kurā ar augsta līmeņa pārstāvju uzrunām piedalījās 23 valstis un Eiropas Savienība. Foruma ietvaros tika organizēta arī inovāciju konkursa uzvarētāju virtuālā izstāde, kurā prezentēja 25 inovāciju projektus pārtikas sistēmu, izglītības, veselības, dzimumu līdztiesības un citās jomās, kuras galvenokārt radītas attīstības valstīs.

Plašāka informācija pieejama foruma mājaslapā: https://sdgs.un.org/tfm/STIForum2021.

Foruma sesiju video ieraksti pieejami ANO televīzijas mājaslapā: http://webtv.un.org

Uzziņai

2020. gada 1. janvārī Latvija sāka trīs gadu darba periodu ANO Ekonomisko un sociālo lietu padomē (ECOSOC), kas ir ANO galvenā struktūra, kura nodarbojas ar ilgtspējīgas attīstības un ekonomiskajiem jautājumiem. Latvija ir ievēlēta arī divās ECOSOC apakšstruktūrās – ANO Sieviešu statusa komisijā un ANO Zinātnes un tehnoloģiju attīstības komisijā.

Zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju forums ir daļa no ANO Tehnoloģiju veicināšanas mehānisma, kas izveidots ECOSOC ietvaros 2015. gadā, apstiprinot ANO Dienaskārtību ilgtspējīgai attīstībai 2030. Forums nodrošina viedokļu apmaiņu par zinātni, tehnoloģijām un inovācijām, piesaistot plašu ANO dalībvalstu, ANO sistēmas institūciju, pilsoniskās sabiedrības, privātā sektora un akadēmisko aprindu pārstāvju dalību. Foruma sagatavošanā ir iesaistīti ANO Ekonomisko un sociālo lietu departaments (UN DESA), ANO Tirdzniecības un attīstības konference (UNCTAD) un citas ANO sistēmas organizācijas, kā arī ANO Ģenerālsekretāra 10 augsta līmeņa pilsoniskās sabiedrības, privātā sektora un zinātnes pārstāvju grupa Tehnoloģiju veicināšanas mehānisma atbalstam. Foruma diskusiju secinājumi kalpo kā ieguldījums ANO Augsta līmeņa politiskā foruma par ilgtspējīgu attīstību darbā, kas ir galvenais koordinējošais ANO formāts Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanas pārraudzībai.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā