Latvija kļūst par starpreģionālās ANO valstu grupas “Par atbildību, saskaņotību un atklātību” dalībnieci

20.05.2021. 17:30

 2021. gada 19. maijā Ņujorkā Latvija kļuva par starpreģionālās ANO valstu grupas “Par atbildību, saskaņotību un atklātību” (Accountability, Coherence, Transparency) dalībvalsti (turpmāk – ACT grupa).

Pievienojoties ACT grupai, Latvija apliecina gatavību iestāties par lielāku ANO Drošības padomes atbildību un atklātību. Dalība grupā Latvijai paver plašākas iespējas iesaistīties priekšlikumu gatavošanā Drošības padomes darba uzlabošanai, efektivitātei, caurskatāmībai un atbildībai pret visām ANO dalībvalstīm.

Dalība ACT grupā Latvijai nodrošinās lielāku atpazīstamību ANO valstu vidū, dos iespēju uzkrāt vērtīgu pieredzi darbam Drošības padomē, kā arī ietekmēt tās reformu procesu. Tas ir īpaši nozīmīgi, Latvijai kandidējot dalībai ANO Drošības padomē 2025. gada vēlēšanās.

Informācijai

ACT grupa ir neformāla starpreģionāla valstu grupa, kas tika izveidota 2013. gadā un šobrīd apvieno 27 dalībvalstis. Viens no ACT mērķiem ir stiprināt valstu vienotību neatkarīgi no tā, vai valsts ir vai nav šobrīd ANO Drošības padomes dalībvalsts. ACT grupa virza iniciatīvas, piedāvājot konkrētus un pragmatiskus risinājumus ANO Drošības padomes darba metožu uzlabošanai. Viena no nozīmīgākajām ACT grupas iniciatīvām ir 2015. gada 23. oktobrī izveidotais rīcības kodekss (The Code of Conduct), aicinot ANO Drošības padomes valstis aktīvi un izlēmīgi rīkoties genocīda, noziegumu pret cilvēci un kara noziegumu gadījumos. Svarīgākais aspekts šajā kodeksā ir pastāvīgo ANO Drošības padomes valstu apņemšanās neizmantot veto tiesības. Latvija ir pievienojusies ACT grupas Kodeksam 2015. gadā.

Plašāka informācija par ACT grupu

 

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā