E. Rinkēvičs: neskatoties uz ārējiem izaicinājumiem, Ukraina turpina uzrādīt vērā ņemamu reformu progresu

07.07.2021. 16:31

Latvija atzinīgi vērtē kopš Eiromaidana īstenotos Ukrainas reformu centienus, kurus valstij izdevies paveikt, neskatoties uz to, ka tā vienlaicīgi saskaras arī ar Krievijas agresiju un Ukrainas teritorijas daļas nelikumīgo okupāciju. To šodien, 2021. gada 7. jūlijā, Viļņā notiekošajā Ukrainas Reformu konferencē atzīmēja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. 

“Lai gan Ukrainai vēl tāls ceļš ejams, mēs nevaram nenovērtēt vairākas veiktās nopietnās reformas,” teica E. Rinkēvičs.

Viņš uzsvēra, ka panāktais decentralizācijas reformu sektorā, finanšu sektora stiprināšana, kā arī nesen pieņemtās iniciatīvas tieslietu sistēmas reformēšanā, liecina par to, ka Ukraina turpina tiekties kļūt par demokrātisku, ekonomiski stabilu un pārticīgu valsti.

Latvijas ārlietu ministrs piebilda, ka vienlaicīgi ir svarīgi, lai Ukrainas parlamentā pieņemtie likumi tiktu iemiesoti praktiskos soļos, kurus ikdienā sajustu Ukrainas sabiedrība. Tāpat būtiski ir turpināt reformas tieslietu sektorā, kā arī aktīvāk cīnīties pret korupciju. 

Latvija labi apzinās ārējos izaicinājumus, ar kuriem jāsaskaras Ukrainai, modernizējot savu valsti. Tāpēc Latvija pozitīvi vērtē 2021. gada 14. jūnija NATO samitā Briselē sniegto apstiprinājumu Ukrainai par alianses atvērto durvju politiku.

“Krievijas veiktā Krimas nelikumīgā aneksija nekad netiks atzīta no starptautiskās sabiedrības puses. Ukrainas partneriem ir jāturpina saglabāt konsekventu un nelokāmu atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei,” teica E. Rinkēvičs. Viņš pauda viedokli, ka šogad pieredzētās Krievijas destabilizējošās un provocējošās darbības ar tās bruņoto spēku iesaisti pie Ukrainas robežas un Krimas pussalā saņēma pienācīgu starptautiskās sabiedrības reakciju un nosodījumu. 

Latvija apsveic un atbalsta Ukrainas iniciatīvu uzsākt jauno koordinācijas formātu – Krimas platformu. Pēc E. Rinkēviča teiktā, šī iniciatīva palīdzēs saglabāt starptautiskās sabiedrības uzmanību Krimas deokupācijas nepieciešamībai un centieniem. 

Ukrainas Reformu konference notiek jau ceturto gadu kopš 2017. gada. Konferencēs Ukrainas amatpersonas un Ukrainas partneri pārrunā līdzšinējos sasniegumus reformu procesā, kā arī diskutē par turpmāk īstenojamiem reformu mērķiem.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā