Latvija organizē paneļdiskusiju ANO Sieviešu statusa komisijas sesijas ietvaros par sieviešu pārstāvības veicināšanu miera uzturēšanas operācijās un militārajā sektorā

27.03.2021. 16:51

2021. gada 25. martā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Sieviešu statusa komisijas 65. sesijas ietvaros Latvija kopā ar Kanādu, Libēriju, Maldīviju un Norvēģiju organizēja virtuālu paneļdiskusiju par sieviešu pārstāvības veicināšanu miera uzturēšanas operācijās un militārajā sektorā. Diskusiju atklāja ANO ģenerālsekretāra vietnieks miera uzturēšanas jautājumos Žans-Pjērs Lakruā (Jean-Pierre Lacroix), tajā piedalījās Maldīvijas Republikas aizsardzības ministre Uza Marija Ahmed Didi (Uza Mariya Ahmed Didi), Latvijas aizsardzības atašejs Amerikas Savienotajās Valstīs Ilze Žilde, Kanādas Bruņoto spēku brigādes ģenerāle Lise Bourgona (Lise Bourgon), Libērijas bruņoto spēku štāba priekšnieka vietniece brigādes ģenerāle Džeraldīne Džordža (Geraldine George), Norvēģijas Bruņoto spēku Aizsardzības štāba Operāciju nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja komodore Solveiga Kreja (Solveig Krey) un nevalstiskās organizācijas “PAX” ģenerāldirektore Anna Timmermane (Anna Timmerman). Diskusiju vadīja Latvijas vēstnieks ANO Ņujorkā Andrejs Pildegovičs.

ANO ģenerālsekretāra vietnieks miera uzturēšanas jautājumos apliecināja, ka sieviešu līdzdalības palielināšana ANO miera uzturēšanas operācijās ir viena no galvenajām ANO Miera uzturēšanas operāciju biroja prioritātēm. Lakruā kungs atzina, ka, neskatoties uz kopīgajiem centieniem dzimumu līdztiesības jomā, progress joprojām ir lēns. ANO ģenerālsekretāra vietnieks miera uzturēšanas jautājumos uzsvēra ANO dalībvalstu kolektīvos centienus, atbalstu un politisko gribu dzimumu līdztiesības un tematikas – Sievietes, Miers un Drošība – veicināšanā. Lakruā kungs pauda pārliecību, ka ikvienam, neatkarīgi no dzimuma, ir jābūt iesaistītam dzimumu līdztiesības veicināšanā.

Latvijas aizsardzības atašejs Amerikas Savienotajās Valstīs Ilze Žilde minēja Latvijas labo praksi sieviešu tiesību un iespēju veicināšanā, kā arī ievērojamo sieviešu pārstāvību augstos politiskos amatos. Pulkvede uzsvēra, ka kopš Latvijas neatkarības atgūšanas un Nacionālo Bruņoto spēku izveidošanas, Latvijas militārais dienests ir vienlīdz atvērts gan sievietēm, gan vīriešiem. Tā rezultātā 16% Latvijas aktīvā dienesta karavīru ir sievietes, kas ir vairāk nekā vidējais rādītājs NATO. Pulkvede Žilde akcentēja, ka ir nepieciešama visaptveroša visas sabiedrības iesaiste miera uzturēšanā un konfliktu risināšanā, tāpēc sieviešu pilnīga, efektīva un jēgpilna līdzdalība miera procesā ir neatsverama.

Maldīvijas Republikas aizsardzības ministre Uza Marija Ahmed Didi atzīmēja vīriešu lomu sieviešu pārstāvības veicināšanā, kā arī akcentēja nepieciešamību izskaust stereotipus un novērst profesionālo segregāciju, ļaujot sievietēm ieņemt ne tikai administratīvos, bet arī kaujas amatus. Kanādas Bruņoto spēku brigādes ģenerāle Lise Bourgona norādīja, ka svarīga ir aizsardzības sektora sadarbība ar sabiedrību, ka dažādībā ir liels spēks gan taktiskajā, gan operatīvajā un stratēģiskajā līmenī. Libērijas bruņoto spēku štāba priekšnieka vietniece brigādes ģenerāle Džeraldīne Džordža atzina, ka lai arī sieviešu pārstāvība Libērijas Bruņotajos spēkos ir minimāla, Libērija strādā pie stereotipu izskaušanas. Norvēģijas Bruņoto spēku Aizsardzības štāba Operāciju nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja komodore Solveiga Kreja papildināja iepriekš minēto, uzsverot nepieciešamību uzrunāt jaunietes jau agrā vecumā, iedvesmojot lauzt stereotipus un uzņemties izaicinājumus militārajā karjerā. 

PAX pārstāve norādīja, ka sieviešu nozīmi miera uzturēšanā un konfliktu risināšanā nedrīkst novērtēt par zemu. PAX ģenerāldirektore uzsvēra, ka dzimumu stereotipi joprojām ir izaicinājums un ierobežo sieviešu iespējas uzņemties nozīmīgas funkcijas miera un konfliktu risināšanā. PAX pārstāve pauda pārliecību, ka ir nepieciešama integrēta pieeja, un pirmais solis varētu būt dzimumu līdztiesības stiprināšana izglītībā un apmācībā.

Latvijas vēstnieks ANO Ņujorkā Andrejs Pildegovičs uzsvēra ciešākas partnerības nozīmi starp ANO, reģionālajām organizācijām, dalībvalstīm un pilsonisko sabiedrību, lai nodrošinātu sieviešu pilnvērtīgu, vienlīdzīgu un jēgpilnu lomu miera procesos.

Vēstnieks norādīja uz nepieciešamību veicināt sieviešu iespējas un viņu līdzdalību miera uzturēšanā un konfliktu risināšanā.

Pilns pasākuma ieraksts pieejams šeit.

Informācijai

2020. gada 14. septembrī Ņujorkā Latvija tika ievēlēta ANO Sieviešu statusa komisijā (United Nations Commission on the Status of Women), kurā darbosies no 2021. līdz 2025. gadam.

ANO Sieviešu statusa komisija dibināta 1946. gadā kā ANO Ekonomisko un sociālo lietu padomes (ECOSOC) funkcionālā komisija. Tā ir galvenā starpvaldību struktūra, kuras mērķis ir apzināt sieviešu dzīves dažādos aspektus visā pasaulē un veidot globālus standartus dzimumu līdztiesības un sieviešu tiesību veicināšanas jomā.

PAX ir starptautiska miera organizācija, kas darbojas 15 konfliktu skartās valstīs, īpaši pievēršot uzmanību civiliedzīvotāju aizsardzībai bruņotos konfliktos.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā