ANO Cilvēktiesību padomes 46. sesija – Gadskārtējā pilnas dienas sanāksme par bērnu tiesībām – “Nodrošināt šodienas bērnu un nākamo paaudžu nākotni” – V. E. vēstnieka Bahtijora Hasana paziņojums Ziemeļvalstu un Baltijas valstu vārdā

20.04.2021. 14:00

Ženēva, 2021. gada 1. marts

Paldies, prezidentes vietnieces kundze!

Man ir tas gods sniegt šo paziņojumu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu – Dānijas, Igaunijas, Islandes, Lietuvas, Norvēģijas, Somijas, Zviedrijas un savas valsts Latvijas vārdā.  

Pateicamies runātājiem par uzstāšanos un īpaši novērtējam bērnu iesaisti šajā sanāksmē. 

Mūsu valstis ir pilnībā apņēmušās nevienu bērnu neatstāt novārtā un vispirms rūpēties par visvairāk atstumtajiem, īstenojot Ilgtspējīgas attīstības programmu 2030. gadam. Bērnu tiesību aizsardzība ir pamatnosacījums, lai visiem nodrošinātu ilgtspējīgu nākotni.

Tomēr, kad līdz 2030. gadam atlikusi nepilna desmitgade, mēs joprojām esam pārāk tālu no ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanas. Pandēmijas dēļ līdzšinējā nevienlīdzība  ir vēl vairāk padziļinājusies un vissmagāk ietekmē vismazāk aizsargātos, tostarp bērnus. 

Stingras izolācijas pasākumi un skolu slēgšana ir negatīvi ietekmējusi bērnu tiesību ievērošanu, tostarp tiesības uz izglītību un tiesības sasniegt augstāko fiziskās un garīgās veselības līmeni. Pandēmija arī paaugstinājusi bērnu darba risku un, īpaši attiecībā uz meitenēm, bērnu, agrīno vai piespiedu laulību, sieviešu dzimumorgānu kropļošanas un cilvēktirdzniecības risku. 

Ja vēlamies atgūt nokavēto ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā, mums jānodrošina, ka mūsu plāni tiecas izskaust šo nevienlīdzību un veicināt visu bērnu tiesības, un ka šajos procesos ir iesaistīti bērni.   

Tādēļ mēs vēlamies jautāt tiem, kas uzstājas šajā pasākumā: “Kas galvenokārt būtu jādara visām valdībām, lai nodrošinātu, ka bērnu tiesībās balstīta pieeja ir noteicošā prioritāte labākai atjaunotnei?”

Pateicos!

 

Teksts oriģinālvalodāhttps://www.mfa.gov.lv/en/geneva/news/67681-un-human-rights-council-46th-session-annual-full-day-meeting-on-the-rights-of-the-child-securing-a-future-for-today-s-children-and-generations-to-come-nordic-baltic-statement-by-h-e-ambassador-bahtijors-hasans

 


Preses kontaktiem:

Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ženēvā
Adrese: 137 Rue de Lausanne, C.P. 193, 1211 Ženēva 20, Šveice
Tālrunis: +41 22 738 51 11
Fakss: +41 22 738 51 71
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: https://www.mfa.gov.lv/geneva

Seko līdzi pārstāvniecībai ANO Ženēvā: twtr

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā