ANO Cilvēktiesību padomes 46. sesija – Vispārējās debates 5. darba kārtības punkta ietvaros – V.E. vēstnieka Bahtijora Hasana paziņojums Ziemeļvalstu un Baltijas valstu vārdā

20.04.2021. 13:59

Ženēva, 2021. gada 17. marts

Paldies, prezidentes kundze!

Man ir tas gods sniegt šo paziņojumu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu – Dānijas, Igaunijas, Islandes, Lietuvas, Norvēģijas, Somijas, Zviedrijas un savas valsts Latvijas vārdā. 

Mēs pateicamies speciālajām procedūrām par ikgadējā komunikāciju ziņojuma prezentāciju un paužam patiesu atzinību un atbalstu viņu darbam, kas ir nepārtraukti turpinājies pandēmijas un ANO likviditātes krīzes radītajos sarežģītajos apstākļos.

Speciālās procedūras ir neatņemama ANO cilvēktiesību sistēmas daļa, un viņu darba un tāpat arī Cilvēktiesību padomes darba pamatā ir neatkarība. 

Speciālo procedūru sistēma nebūt nav pilnīga, un būtisks mandātu turētāju pienākums ir ievērot Rīcības kodeksu, Darbības rokasgrāmatu un citus gadu gaitā izstrādātus noteikumus un pamatnostādnes. Savukārt Cilvēktiesību padomes pienākums ir nodrošināt, lai speciālās procedūras varētu turpināt darboties neatkarīgi un objektīvi, bez uzbrukumiem, iebiedēšanas un nevēlamas ietekmes. Visi speciālo procedūru ierobežošanas mēģinājumi, kā arī represijas pret tiem, kas ar tām sadarbojas, ir nepieņemamas un kaitē Padomes darbam.

Mēs mudinām visas valstis, kam ir bažas par speciālo procedūru darbu, paust tās, izmantojot atbilstošus kanālus, tai skaitā iekšējo konsultēšanās procedūru.

Ziemeļvalstis un Baltijas valstis ir izteikušas pastāvīgu ielūgumu visiem speciālo procedūru mandāta turētājiem. Mēs aicinām visas valstis, kas to vēl nav izdarījušas, īpaši Padomes locekļus, izteikt pastāvīgu uzaicinājumu speciālajām procedūrām un pilnībā un patiesi sadarboties ar tām.

Pateicos!

 

Teksts oriģinālvalodāhttps://www.mfa.gov.lv/en/geneva/news/67685-un-human-rights-council-46th-session-item-5-general-debate-nordic-baltic-statement-by-h-e-ambassador-bahtijors-hasans 

Informācija par speciālajām procedūrāmhttps://www.mfa.gov.lv/arpolitika/starptautiskas-organizacijas/latvija-apvienoto-naciju-organizacija/ano-cilvektiesibu-padome 

 


Preses kontaktiem:

Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ženēvā
Adrese: 137 Rue de Lausanne, C.P. 193, 1211 Ženēva 20, Šveice
Tālrunis: +41 22 738 51 11
Fakss: +41 22 738 51 71
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: https://www.mfa.gov.lv/geneva

Seko līdzi pārstāvniecībai ANO Ženēvā: twtr

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā