ANO Cilvēktiesību padomes 46. sesija – Interaktīvais dialogs par Augstās komisāres mutiski sniegto jaunāko informāciju par Ukrainu 10. darba kārtības punkta ietvaros – V. E. vēstnieka Bahtijora Hasana paziņojums

20.04.2021. 15:27

Ženēva, 2021. gada 22. marts

Paldies, prezidentes kundze!

Latvija pievienojas ES sniegtajam paziņojumam.

Mēs joprojām esam dziļi norūpējušies par cilvēktiesību stāvokļa pasliktināšanos Austrumukrainas teritorijās, kas neatrodas valdības kontrolē, un nelikumīgi anektētajā Krimā un Sevastopolē. 

Jaunākais ziņojums turpina vērst uzmanību cilvēktiesību pārkāpumiem Austrumukrainas teritorijās, kas neatrodas valdības kontrolē, tostarp lielam skaitam ticamu liecību par spīdzināšanu un sliktu izturēšanos vairākās aizturēšanas vietās, apcietinājuma apstākļiem, kas neatbilst starptautiskajiem standartiem, reliģijas vai ticības brīvības ierobežojumiem, kā arī iebiedēšanu un represiju draudiem pret tiem, kas sadarbojas ar Augstās komisāres cilvēktiesību jautājumos biroju. Īpaši satraucoši ir ziņojumi par bruņotu grupējumu veiktu patvaļīgu civiliedzīvotāju aizturēšanu, tostarp dēļ viņu izteikumiem sociālajos medijos.

Ziņojuma atkārtoti norādīts uz starptautisko humanitāro tiesību un cilvēktiesību normu pārkāpumiem nelikumīgi anektētajā Krimā. Nopietnas bažas joprojām rada Krimas mazākumtautību un reliģisko minoritāšu cilvēktiesību stāvoklis, kā arī ziņas par personu deportācijām un piespiedu pārvietošanu ārpus nelikumīgi anektētās Krimas un aizturēto personu cilvēktiesību pārkāpumiem.

Latvija aicina visas iesaistītas puses nekavējoties pārtraukt vardarbību, ievērot cilvēktiesības un nodrošināt, ka cilvēktiesību pārkāpēji tiek saukti pie atbildības.

Mēs atkārtoti aicinām nodrošināt pienācīgu un netraucētu starptautisko un reģionālo cilvēktiesību uzraudzības mehānismu piekļuvi nelikumīgi anektētajai Krimai un apcietinājuma vietām Austrumukrainas teritorijās, kas neatrodas valdības kontrolē.

Visbeidzot, mēs atkārtoti apliecinām Latvijas valdības nelokāmu atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās.

Pateicos!

Teksts oriģinālvalodāhttps://www.mfa.gov.lv/en/geneva/news/67687-un-human-rights-council-46th-session-item-10-interactive-dialogue-on-high-commissioner-s-oral-update-on-ukraine-statement-by-h-e-ambassador-bahtijors-hasans

 


Preses kontaktiem:

Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ženēvā
Adrese: 137 Rue de Lausanne, C.P. 193, 1211 Ženēva 20, Šveice
Tālrunis: +41 22 738 51 11
Fakss: +41 22 738 51 71
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: https://www.mfa.gov.lv/geneva

Seko līdzi pārstāvniecībai ANO Ženēvā: twtr

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā