Latvijas dalība starptautiskajā animācijas filmu festivālā “Animasyros 2021”

27.09.2021. 15:32
  • Ārlietu dienests Latvijas valsts simtgadei

Turpinoties Latvijas 100gadei, Latvijas vēstniecība Grieķijā atbalstīja režisores Ilzes Burkovskas Jakobsenas dalību un viņas filmas “Mans mīļākais karš” prezentāciju starptautiskajā animācijas filmu festivālā “Animasyros 2021”, kas norisinājās Sirosas salā, Grieķijā no šī gada 22. līdz 26. septembrim.

23. septembra vakarā notika festivāla oficiālā atklāšana Sirosas salas Apolona teātrī, kurā piedalījās arī Latvijas vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis Ģirts Jaunzems. Uz atklāšanas pasākumu bija ieradušies ap 100 viesiem (Covid ierobežojumu dēļ bija noteikts viesu skaits), kuriem tika prezentēta festivāla programma un izteikta pateicības festivāla atbalstītājiem.

Starptautiskais animācijas festivāls “Animasyros” notiek jau četrpadsmito gadu un ir viens no ievērojamākiem animācijas filmu festivāliem Eiropā. Animasyros festivāls tiek iedalīts trīs galvenos pīlāros: mākslinieciskajā programmā, izglītības programmā un Agora sadaļā. Latviešu režisores Ilzes Burkovskas Jakobsenas piedalījās festivālā gan kā žūrijas locekle, gan pasniedzot meistarklasi, gan prezentējot savu daudzkārt godalgoto filmu “Mans mīļākais karš”, kas grieķu publikai interesantā, atraktīvā un oriģinālā veidā stāsta par Latvijas vēsturi un vērtībām. Filma “Mans Mīļākais Karš” stāsta par Latvijas cilvēku ilgām pēc brīvības pēdējās divās desmitgadēs pirms PSRS sabrukuma. Tas ir personisks stāsts no bērna perspektīvas par to kā Ilze Burkovska Jakobsena uztvēra šo laiku un kā valsts politiskā iekārta ietekmēja dzīvi viņas ģimenē. Festivāls izvēlējās izrādīt filmu “Mans mīļākais karš”, uzsverot Latvijas un Baltijas ceļu uz neatkarību, atzīmējot šogad 200 gadi kopš Grieķijas atbrīvošanās cīņām no Otomaņu impērijas. Tā kā filmā tiek minēts “Baltijas ceļš” un latviešu cīņa par brīvību, pasākumu norises vietās papildus tika izvietoti informatīvie materiāli par Baltijas ceļu un Latviju, lai festivāla apmeklētāji varētu gūt vairāk informācijas par tik svarīgo notikumu Latvijas vēsturē.

Vienlaikus visā Sirosas salā, festivāla ietvarā, notika paralēli pasākumi. Festivāla sadaļā KIDS tika prezentēta Jāņa Cimmermaņa režisētā animācijas fila “Grieķijas dārgumi”, kas ir viena no slavenās “Avārijas brigādes” piedzīvojumu sērijām, kuru festivāla jaunākā publika uzņēma ar patiesu prieku.  

Festivāla rīkotājiem nav sveša latviešu bagātā, ilggadējā tradīcija animācijas filmu jomā un tieši tāpēc festivāla organizatori izteica interesi veltīt nākamā gada festivālu tieši Baltijas valstu animācijas filmām – to vēsturei, nozīmei un ietekmei animācijas filmu sfērā.

Ilzes Burkovskas Jakobsenas dalība un filmas prezentācija tika realizēta ar Latvijas 100gades publiskās diplomātijas programmas atbalstu.