Latvijas vēstnieces Somijā Kristīnes Našenieces reģionālā vizīte Tamperē

02.10.2020. 10:51

2020. gada 30. septembrī Latvijas vēstniece Somijā Kristīne Našeniece viesojās Tamperē. Vizītes laikā vēstniecei notika vairākas tikšanās ar Tamperes pilsētas vadības, tirdzniecības kameras, universitāšu, kultūras un biznesa pārstāvjiem.

Tikšanās laikā ar Tamperes vicemēru Aleksi Jäntti, Tamperes domes Starptautisko attiecību vadītāju Satu Vuorinen un Tamperes Tirdzniecības kameras direktoru Markus Sjölund tika pārrunāti Tamperes attīstības plāni un sadarbības iespējas ekonomikas jomā. Tampere ar 238 000 iedzīvotājiem ir trešā lielākā Somijas pilsēta, Somijas rūpniecības centrs un viens no straujāk augošajiem Somijas reģioniem.

Ar Tamperes Universitātes akadēmisko rektoru Jarmo Takala, Starptautisko attiecību vadītāju Kaisa Kurki un Tamperes Tehniskās Universitātes vice-rektori Kirsi Viskari, Starptautisko pakalpojumu vadītāju Kirsi Jokipakka un projektu vadītāju Lauha Peltonen vēstniece diskutēja par sadarbību izglītības un zinātnes jomā, Somijas universitāšu apvienošanās procesu, kā arī par darbu un izaicinājumiem Covid 19 pandēmijas laikā. Abām universitātēm ir laba sadarbība ar Latvijas augstākās izglītības iestādēm un interese par sadarbības paplašināšanu. Tamperes Tehniskajā Universitātē šobrīd studē deviņi studenti no Latvijas, savukārt, Tamperes Universitātē – pieci studenti no Latvijas maģistra studiju programmās.

Vēstniece apmeklēja arī Tamperes centrālo bibliotēku un tikās ar bibliotēkas direktori Pirkko Lindberg, ar kuru pārrunāja bibliotēkas klientu iespējas saņemt literatūru latviešu valodā un potenciālo sadarbību Latvijai veltītu pasākumu organizēšanā bibliotēkā. Vēstniece bibliotēkai dāvināja jaunākās Somijā izdotās Latvijas autoru grāmatas: Latvijas laikmetīgās dzejas bilingvālo izlasi “Jos unohdat oman nimesi”/ “Ja aizmirsti savu vārdu”, Vizmas Belševicas romānu “Bille”, Māras Zālītes “Piecus pirkstus”, Ata Klimoviča “Personisko Latviju”, Ingunas Cepītes “Ulsiku”, Annas Žīgures “Ziemeļzemes cēlā tauta. Somijas tēls latviešu presē 1822 – 1945”, kā arī Rozentāla biedrības Somijā izdoto Raiņa darbu izlasi “Pastāvēs, kas pārmainīsies”.

Vēstniece tikās arī ar somu dzejnieku, autoru, izdevēju un Tamperes dzejas festivāla “Annikin Runofestivaali” māksliniecisko vadītāju J.K.Ihalainen, lai pārrunātu sadarbību 2021. gada dzejas festivāla kontekstā.

Vizītes noslēgumā vēstniece apmeklēja uzņēmuma “Latvijas Finieris” meitas uzņēmumu Somijā “Riga Wood Finland Oy”. Valdes priekšsēdētājs Ilkka Heikkilä un kokzāģētavas vadītājs Kari Liski iepazīstināja ar uzņēmuma līdzšinējo attīstību un nākotnes perspektīvām.