Latvijas vēstnieces Somijā Kristīnes Našenieces reģionālā vizīte Ālandu salās

26.10.2021. 09:25

2021. gada 19.-21. oktobrī Latvijas vēstniece Somijā Kristīne Našeniece viesojās Ālandu salās. 19. un 21. oktobrī vēstniece tikās ar Ālandu salu parlamenta, pārvaldes, biznesa, kultūras, izglītības, tirdzniecības kameras un vietējās latviešu kopienas pārstāvjiem, savukārt 20. oktobrī vēstniece piedalījās Ālandu salu parlamenta organizētajos svinīgajos pasākumos Ālandu salu demilitarizācijas 100. gadadienas atzīmēšanai.

Tikšanās laikā ar Ālandu salu parlamenta priekšsēdētāju Bert Häggblom tika pārrunātas galvenās aktualitātes Ālandu salās un Ālandu salu kā Somijas autonomā reģiona attiecības ar Somijas parlamentu un valdību, piemēram, darbu pie Ālandu salu autonomijas likuma pārskatīšanas.

Gubernators Peter Lindbäck iepazīstināja ar Ālandu salu kā autonomā reģiona darbības principiem, tostarp, īpašajiem nosacījumiem attiecībā uz zviedru valodas lietošanu, nodokļu sistēmu un īpašumtiesībām, kā arī lēmumu pieņemšanas procesu.

Ar kuģniecības kompāniju Viking Line un Eckerö vadību pārstāvjiem K.Našeniece pārrunāja šo uzņēmumu Covid-19 pandēmijas laikā gūtās mācības, nākotnes attīstības perspektīvas un pauda Latvijas interesi turpināt un paplašināt sadarbību.

Ālandu salu valdības vadītāja Veronica Thörnroos un izglītības un enerģētikas ministrs Alfons Röblom informēja par galvenajiem valdības darba kārtības jautājumiem, īpaši pievēršoties augstākās izglītības un atjaunojamās enerģijas jomām, tostarp plāniem veidot apjomīgu piekrastes vēja enerģijas parku. K.Našeniece informēja par Igaunijas-Latvijas projektu ELWIND un iezīmēja vēja enerģiju kā potenciālās sadarbības jomu.

Vēstniece tikās arī ar Fjoglo (Föglö) salu grupas pašvaldības padomes vadītāju Gun-Britt Gulbrandsson, pašvaldības valdes vadītāju Rainer Juslin, kā arī ar salā darbojošos zivsaimniecības uzņēmumu Flisö Fisks un MAT-Fish Ab Oy pārstāvjiem.

Vēstniece apmeklēja arī Marienhamnas centrālo bibliotēku un tikās ar tās vadītāju Fredrika Sundberg. Vēstniece bibliotēkai pasniedza jaunāko somu valodā tulkoto latviešu autoru grāmatu dāvinājumu un pārrunāja sadarbību ar Helsinku Pasilas bibliotēkas Daudzvalodu nodaļu, no kuras iespējams pasūtīt arī grāmatas latviešu valodā uz jebkuru bibliotēku Somijā, tai skaitā Marienhamnas.

Tiekoties ar Ālandu salu Tirdzniecības kameras vadītāju Jan-Erik Rask, K.Našeniece iepazīstināja ar Latvijas ekonomisko situāciju un jomām, kurās būtu sadarbības potenciāls.

Gan Fjoglo, gan Marienhamnā vēstniece tikās arī ar vietējās latviešu kopienas pārstāvjiem, kā arī dāvināja jaunāko Latvijā izdoto bērnu grāmatu izlasi. Grāmatas nonāks vietējā latviešu valodas un kultūras pulciņa rīcībā, materiāls būs labs atbalsts valodas apguvei, kā arī veicinās daudzvalodīgo bērnu interesi par lasīšanu latviešu valodā. Ālandu salās dzīvo trešā lielākā latviešu kopiena Somijā, aptuveni 370 cilvēku.