Latvijas vēstnieces Somijā Kristīnes Našenieces reģionālā vizīte Lapzemē – Inari un Rovaniemi

22.03.2022. 09:40

2022. gada 15.-18.martā Latvijas vēstniece Somijā Kristīne Našeniece reģionālā darba vizītē apmeklēja Lapzemi, viesojoties Inari un Rovaniemi. Lapzeme ir teritorijas ziņā lielākais Somijas reģions, tajā dzīvo 180 000 iedzīvotāji. Pateicoties tādām nozarēm kā derīgo izrakteņu ieguve, pārstrādes rūpniecība, papīra ražošana un tūrisms, reģionā ir aktīva ekonomiskā darbība un pozitīva izaugsme. Lapzemē dzīvo aptuveni 7000 pamatiedzīvotāju – sāmu.

Vizītes mērķis bija uzklausīt Lapzemes reģionam un sāmu pamatiedzīvotājiem aktuālos jautājumus, t.sk. Arktikas Padomē, kur Latvija plāno pieteikties novērotājas statusam. Vizītes laikā tika noskaidrots reģiona pārstāvju redzējums uz Arktikas dzelzceļa un Ziemeļu jūras ceļa attīstību, kā arī pievērsta uzmanība topošā Rail Baltica dzelzceļa un kompānijas AirBaltic piedāvātajām iespējām. Vizītē tika akcentēta lībiešu kultūra, jo lībieši līdzās sāmiem ir Eiropas Savienības pamattautas. Ņemot vērā šī brīža ģeopolitisko kontekstu – Krievijas īstenoto karu Ukrainā – vizīte bija iespēja apmainīties viedokļiem par Krievijas rīcību un tās sekām.

15.-16. martā Inari - sāmu kultūras centrā - vēstniece ar sāmu parlamenta priekšsēdētāju Tuomas Aslak Juuso apsprieda sāmu parlamenta darbību un lomu Somijas lēmumu pieņemšanas procesā, kā arī sāmu kopienai aktuālos jautājumus. Sāmu izglītības institūta pārstāvji Janne Näkkäläjärvi, Mika Aromäki un Marina Falevitch informēja par institūta funkcijām, starptautiskās sadarbības aktivitātēm un iepazīstināja ar institūta darbnīcām, kurās tiek apgūtas tradicionālās prasmes. Savukārt, ar Ivalo pašvaldības vadītāju Toni K. Laine tika pārrunāta aktuālā situācija pašvaldības teritorijā un attīstības plāni.

17.-18. martā Rovaniemi vēstniece tikās ar pilsētas vadību, universitāšu un pētniecības iestāžu, un uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem. Rovaniemi domes vadītāja Ulla-Kirsikka Vainio informēja par pilsētas attīstību, īpaši pievēršoties situācijai tūrisma jomā.

Tiekoties ar Lapzemes Universitātes rektoru Antti Syväjärvi, tika pārrunāta aktuālās ģeopolitiskās situācijas ietekme uz universitātes darbību, kā arī sadarbība ar Latviju. Arktikas Universitātes - starptautiska sadarbības tīkla - viceprezidente Outi Snellman iepazīstināja ar organizācijas darbību un aicināja apsvērt Latvijas iesaisti šajā tīklā.

Sarunā ar Lapzemes Tehniskās Universitātes rektori Riitta Rissanen īpaši tika akcentētas universitātes aktivitātes ilgtspējīgas attīstības veicināšanā Arktikas reģionā.

Vizītes gaitā vēstniece iepazinās ar Arktikas centru un tikās ar tā Zinātniskās komunikācijas departamenta direktoru Markku Heikkilä un profesoru Timo Koivurova. 1989.gadā dibinātais Arktikas centrs ir Somijas nacionālais Arktikas ekspertīzes institūts, kurā tiek veikti daudznozaru pētījumi par izmaiņām Arktikas reģionā un to vietējo un starptautisko ietekmi.

Tikšanās laikā ar Lapzemes Tirdzniecības kameras vadītāju Liisa Ansala tika apspriestas uzņēmējdarbības aktualitātes Lapzemē, ģeopolitisko aktualitāšu iespējamā ietekme ilgtermiņā, kā arī sadarbības iespējas ar Latviju. Vēstniece tikās arī ar Rovaniemi dzīvojošo latviešu aldari, alus darītavas Lapin Panimo direktoru Artūru Dutku.

Vēstniece apmeklēja arī Rovaniemi centrālo bibliotēku un tikās ar tās direktori Nina Sipola. Vēstniece bibliotēkai dāvināja jaunāko somu valodā tulkoto latviešu autoru grāmatu izlasi un pārrunāja sadarbību ar Helsinku Pasilas bibliotēkas Daudzvalodu nodaļu, no kuras iespējams pasūtīt arī grāmatas latviešu valodā uz jebkuru bibliotēku Somijā.