Latvijas vēstniecība Somijā aprīlī aicināja skolēnus, kultūras institūtu, diplomātiskā korpusa, kultūras sadarbības biedrību un citu jomu pārstāvjus uz radošām komiksu darbnīcām “Kā atšķirt Latviju no Lietuvas?”

27.04.2022. 15:46

2022. gada 12. aprīlī Helsinkos notika Latvijas vēstniecības un Lietuvas vēstniecības rīkotās komiksu darbnīcas “Kā atšķirt Latviju no Lietuvas?”.

Vai zinājāt, ka abās valstīs garšo ne tikai kartupeļi, bet arī fermentētā tēja kombuča? Kurā valstī ir vislabākie basketbola spēlētāji? Cik centimetru jūras piekrastes savā valstī ticis lietuviešiem un cik – latviešiem? Vai lietuvieši saprot latviešu valodu? Vai mēs viens par otru drīkstam jokot? Uz šiem un neskaitāmiem citiem jautājumiem atbildes tika meklētas kopā ar darbnīcu vadītājām – Latvijas mākslinieci Ingrīdu Pičukāni, Lietuvas mākslinieci Miglė Anušauskaitė, kā arī ilggadējo Helsinku universitātes Baltu filoloģijas pasniedzēju Laimuti Balodi.

Vakara darbnīcu ar uzrunām atklāja vēstnieki Kristīne Našeniece un Giedrius Kazakevičius.

Vēstniece Kristīne Našeniece uzsvēra to, ka labi apzinās, cik ļoti priviliģēti esam runāt par savām valstīm ar komiksu un humora starpniecību.

”Šodienas Eiropā – diemžēl, mēs mācāmies par valstīm, tautām un ģeogrāfiju caur kara prizmu. Latvija, Lietuva, – tāpat kā lielākā daļa valstu pasaulē, solidarizējas ar Ukrainu gan vārdos, gan darbos,” sacīja vēstniece.

Abi vēstnieki sveica pasniedzēju Laimuti Balodi ar ražena divdesmit piecu gadu gara darba posma noslēgšanos Helsinku universitātē. Laimutes Balodes ieguldījums un klātbūtnes nozīme abu valstu kultūras saišu stiprināšanā ir neizmērāmi.

Pirmajā dienas darbnīcā piedalījās Porolahti pamatskolas piektās klases skolēni, kā arī Helsinku Eiropas skolas skolēni ar pedagoģēm. Pēcpusdienas darbnīcu apmeklēja gandrīz četrdesmit interesenti no Helsinkos akreditētajām vēstniecībām, EUNIC kultūras institūcijām, Latvijas-Somijas un Lietuvas-Somijas sadraudzības biedrībām.

Pēc topogrāfisko karšu un pasaku izzīmēšanas dalībnieki piedalījās pasniedzējas Laimutes Balodes lingvistikas viktorīnā, kā arī baudīja latviešu un lietuviešu gastronomiskās veltes. Domās par Eiropas valstu neatkarības un kultūras nozīmi, solidarizējāmies, cienājoties ar ukraiņu boršču.

Sarīkojumu atbalstīja: platforma Latvian Literature, Donelaitis biedrība, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Rozentāla biedrība.