Vēstniecībā izskan Aleksandra Čaka, Heli Lāksonenas un Guntara Godiņa dzejas kopdarbs

03.06.2022. 11:30

2022. gada 19. maijā Latvijas vēstniecība Helsinkos kopā ar Rozentāla biedrību aicināja uz Heli Lāksonenas un Guntara Godiņa dzejas dialogu vakaru. Vakara programmā skanēja Lāksonenas 2021. gadā veiktais Aleksandra Čaka (1901-1950) romantisko, krāsaino un nedaudz skumjo darbu atdzejojums literārajā somu valodā, kā arī dzejnieces pašas sirsnīgās dzejas atbildes dienvidrietumu somu valodas dialektā. Šie dzejoļi 2021. gadā izdoti grāmatās “Paņēmi manu sirdi no plaukta” un “Poimit sydämeni kirjahyllystä” (izdevējs: Kynälä). Heli Lāksonenas atbildes Vidzemes lībiskajā izloksnē atdzejojis Guntars Godiņš. Atdzejotājs un dzejnieks Guntars Godiņš nolasīja gan Heli Lāksonenas, gan savus darbus.

Abu literātu sadarbība ilgusi jau piecpadsmit gadus, arī uzstājoties kopā. Viņi spēj klausītājus ne tikai sasmīdināt, bet arī mudināt domāt pašiem. Heli Lāksonena 2021. gadā ir arī Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Aleksandra Čaka muzeja un Aleksandra Čaka biedrības kopēji pasniegtās Čaka balvas ieguvēja par spilgtu Latvijas un Somijas kultūras dialogu.

Dzejas vakaru atklāja vēstniece Kristīne Našeniece. Uzrunājot kuplo dzejas cienītāju pulku, viņa sacīja, ka kultūrai un kultūras saitēm šodien ir jo īpaša nozīme, jo tās palīdz attīstīt kopības sajūtu.

Vēstniece atsaucās uz Džūditas Batleres darbu, kurā viņa, savukārt, runā par kopības sajūtu Zigmunda Freida un Alberta Einšteina 1931. - 1932. gadā sarakstē „Kā izvairīties no kara?” (Judith Butler, La force de la non-violence, Fayard, 2021). Freids skaidro Einšteinam: „Vardarbību salauž kopienas spēks, vairāku vājo apvienošanās. Tāpēc svarīgi attīstīt kopības sajūtu, uz kā balstās kolektīva spēks.”

Vēstniece novēlēja visiem – Latvijā, Somijā un Eiropā saglabāt un attīstīt kopības sajūtu.

Vakara norisi atbalstīja platforma Latvian Literature.