Latvijas vēstnieces Somijā Kristīnes Našenieces reģionālā vizīte Vāsā

06.06.2022. 12:27

2022. gada 2.-3. jūnijā Latvijas vēstniece Somijā Kristīne Našeniece viesojās Vāsā. Vizītes laikā vēstniece tikās ar Vāsas pilsētas un Ostrobotnijas reģiona vadības, Vāsas Universitātes, Tirdzniecības kameras, kultūras un biznesa vides pārstāvjiem.

Vāsas mērs Tomas Häyry iepazīstināja ar pilsētas attīstību un nākotnes plāniem. Vēsturiski Vāsas ekonomiskās izaugsmes pamatā ir starptautiskā tirdzniecība un enerģētikas industrija – Enerģijas klasteris apvieno vairāk nekā 160 uzņēmumus, tostarp vairākas starptautiski pazīstamas kompānijas, piemēram, ABB un Wärtsilä, universitātes un pašvaldības iestādes. Enerģijas tehnoloģiju eksports sastāda vairāk nekā 80% no kopējā eksporta, 90% no Somijas pētniecības un attīstības elektrifikācijas un automatizācijas jomā notiek Vāsā. Pilsēta arī turpmāk lielu uzmanību plāno veltīt Eiropas Zaļā kursa un digitālās pārejas īstenošanai, tai skaitā nodrošinot attīstības iespējas bateriju materiālu pētniecībai un ražošanai.

Tikšanās laikā ar Ostrobotnijas reģiona padomes priekšsēdētāju Mats Brandt tika pārrunāta sociālā un ekonomiskā situācija reģionā, īpaši pievēršoties teritorijas plānošanas jautājumiem un atjaunojamo energoresursu, īpaši vēja enerģijas ieguves plāniem.

Vāsas Universitātes pārstāvji Harry Linnarinne un Pirjo Laakkonen informēja par universitātes darbu, ieskicējot izaicinājumus pēc-pandēmijas laikā, un starptautiskajām aktivitātēm, kā arī par sešu Vāsas augstākās izglītības iestāžu sadarbību Enerģijas klasterī. VEBIC (Vaasa Energy Business Innovation Centre) profesors Seppo Niemi iepazīstināja ar laboratorijas darbību un aktuālajām pētniecības tēmām, piemēram, jaunu degvielas veidu īpašību testēšana.

Sarunā ar Vāsas Tirdzniecības kameras vadītāju Mikael Hallbäck un Ostrobotnijas reģiona eksporta veicināšanas aģentūras Viexpo direktoru Kristian Schrey tika pārrunātas Latvijas un Ostrobotnijas reģiona ekonomiskās sadarbības iespējas.

Ar elektroenerģijas pārvades un sadales un rūpniecības automatizācijas tehnoloģiju uzņēmuma ABB pārstāvjiem un specializētu jumta segumu un ventilācijas iekārtu ražošanas uzņēmuma Vilpe pārstāvjiem tika apspriesta uzņēmumu darbība gan globāli, gan Somijā, kā arī sadarbības iespējas ar Latviju pētniecības un attīstības jomā.

Vēstniece apmeklēja arī Vāsas centrālo bibliotēku un tikās ar tās direktori Sanna Bondas. Vēstniece bibliotēkai dāvināja jaunāko somu valodā tulkoto latviešu autoru grāmatu izlasi. Vāsā 1794.gadā tika dibināta pirmā bibliotēka Somijā, kas izsniedza grāmatas lasīšanai ārpus tās telpām. Vāsas centrālajā bibliotēkā atrodas Somijas Bibliotēku muzejs, ar kura relikvijām bija iespēja iepazīties arī vēstniecei.