Par tradīciju kļuvusi Lāčplēša dienas atzīmēšana Dublinā

12.11.2021. 13:27

2021.gada 11.novembrī notika Latvijas vēstniecības Īrijā organizētā un jau par tradīciju kļuvusī Lāčplēša dienas atzīmēšana Dublinas Peace Garden.

Atklājot pasākumu, Latvijas vēstnieks Jānis Sīlis atzīmēja, ka Lāčplēša diena aizsākās 1919.gada 11.novembrī ar uzvaru pār Latvijas valstij naidīgu karaspēku. “Šī ir mūsu ticības diena saviem spēkiem, savas valsts nākotnei un neatkarībai,” klātesošajiem uzsvēra vēstnieks. “Tā bija liela uzvara, un tādu uzvaru var panākt tikai tad, ja iesaistās sabiedrības vairākums, kad katrs gatavs pielikt roku kopīgai cīņai. Tā bija 1919.gada novembrī, tā bija arī 1991. gada barikādēs. Arī šodien, kad cīnāmies ar globālo pandēmiju, ir nepieciešama visas sabiedrības iesaiste kopīgā cīņā. Tikai tā mēs uzvarēsim.”

Piemiņas brīdī tika aizdegtas sveces, kopīgi nodziedāta Latvijas valsts himna, dziedātas dziesmas un pasākuma dalībnieki dalījās atmiņās un izjutās, ko viņiem pašiem un viņu ģimenēm nozīmē 11.novembris. Īpašs prieks, ka pasākumā piedalījās ar Latvijas visjaunākie patrioti – Alise un Olivers Bogdanovi, kuri jācer šo tradīciju tupinās arī nākotnē.

Latviešu biedrības Īrijā vadītāja un kora “eLVé” mākslinieciskā vadītāja Inguna Grietiņa- Dārziņa pastāstīja, ka tieši 11.novembrī pirms 15 gadiem nodibinājās pirmais latviešu koris Īrijā ar zīmīgo nosaukumu – “eLVé”!