Latvijā, Īrijā un pasaulē atzīmē Latvijas starptautiskās atzīšanas 102. gadadienu

26.01.2023. 14:56

Pirms 102 gadiem Latvijas diplomātiem izdevās paveikt svarīgu uzdevumu – 1921. gada 26. janvārī Sabiedroto valstu Augstākās padomes sēdē, kurā piedalījās Lielbritānijas, Francijas, Itālijas un Beļģijas premjerministri un ārlietu ministri, kā arī Japānas pārstāvis, starptautiski tika nolemts atzīt Latvijas valsts pastāvēšanu de iure.

Šis datums ir kļuvis par Latvijas diplomātu dienu, kad ārlietu ministrs ikgadējās ārlietu debatēs atskaitās Saeimai par paveikto iepriekšējā gadā, kā arī informē par dienesta prioritātēm tekošajam gadam. Vienlaicīgi ap šo datumu notiek arī vairāki būtiski pasākumi, to skaitā Latvijas vēstnieku ikgadējā sanāksme un Ārlietu ministrijas, Ministru kabineta Atzinības rakstu pasniegšana par ieguldījumu ārlietu dienesta darbā un valsts ārpolitikas veidošanā. Latvijas starptautiskās atzīšanas de iure priekšvakarā, Ārlietu ministrijas darbinieki piemin mūžībā aizgājušos kolēģus, kas aizstāvēja mūsu valsts intereses pirms Padomju okupācijas un tās laikā.

Šogad ārlietu dienestam būs šādas prioritātes: stiprināt valsts aizsardzību, nodrošinot ilgstoša mūsu sabiedroto klātbūtni; sniegt Ukrainai visu iespējamo atbalstu; Krievijas un Baltkrievijas tālākā starptautiskās izolācija; stiprināt sadarbību ar Amerikas Savienotajām Valstīm, Kanādu un Apvienoto Karalisti, bet jo īpaši ar mūsu reģiona partneriem – Poliju, Baltijas un Ziemeļvalstīm; iestāties par spēcīgu Eiropas Savienību; veicināt mūsu valsts ekonomisko transformāciju, sniedzot atbalstu Latvijas uzņēmējiem jaunu eksporta tirgu apgūšanā. Uzmanība tiks veltīta arī Latvijas diasporas politikai un īpaši jaunatnes pašorganizēšanās veicināšanai.

Latvijas ārpolitikas prioritāšu ietvaros Latvijas vēstniecība Īrijā savu darbu koncentrēs drošības jautājumu skaidrošanai, Latvijas ekonomisko interešu aizstāvēšanai, kā arī turpinās sniegt atbalstu Latvijas diasporai Īrijā, sadarbojoties ar diasporas organizācijām un sniedzot nepārtrauktu, tautiešiem būtisku konsulāro atbalstu.

 

Informācijai:

Latvijas Republikas starptautiskā atzīšana (de iure) nozīmēja, ka mūsu valsts kļuva par starptautisko tiesību subjektu un varēja nodibināt diplomātiskās attiecības ar citām valstīm, iecelt sūtņus, pievienoties starptautiskajām konvencijām, slēgt daudzpusējos līgumus, piedalīties un organizēt starptautiskās konferences.

Saite uz Ārlietu ministra E. Rinkēviča uzruna Saeimas ārpolitikas debatēs 2023. gada 26. janvārī : https://www.mfa.gov.lv/lv/jaunums/arlietu-ministra-e-rinkevica-uzruna-saeimas-arpolitikas-debates-2023-gada-26-janvari