Augsta līmeņa konferences par ārvalstu teroristu kaujiniekiem ietvaros svinīgi paraksta Rīgas protokolu

22.10.2015. 16:30

22. oktobrī Latvijas Ārlietu ministrijā 17 Eiropas Padomes (EP) dalībvalstis – Apvienotā Karaliste, Beļģija, Bosnija un Hercegovina, Francija, Igaunija, Islande, Itālija, Latvija, Luksemburga, Norvēģija, Polija, Slovēnija, Spānija, Šveice, Turcija, Vācija un Zviedrija – svinīgā ceremonijā parakstīja Eiropas Padomes Konvencijas par terorisma novēršanu Papildprotokolu (Rīgas protokolu), tādējādi paverot ceļu, lai stātos spēkā šis unikālais starptautiskais līgums. Eiropas Savienība parakstīja gan Eiropas Padomes Konvenciju, gan Papildprotokolu.

Papildprotokols izstrādāts, lai novērstu agrīnas terorisma izpausmes, tai skaitāierobežotu ārvalstu teroristu kaujinieku plūsmu uz tādām valstīm kā Sīrija un Irāka, paredzot kriminālatbildību par dalību teroristiskā grupā vai ceļošanu uz ārvalstīm terorisma nolūkos, šādas apmācības saņemšanu, braucienu finansēšanu un organizēšanu.

Atklājot parakstīšanas ceremoniju, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs norādīja, ka Latvijaikā aktīvai starptautiskās sabiedrības loceklei un globālās cīņas pret terorismu atbalstītājai, Papildprotokola parakstīšana tieši Rīgā ir ļoti nozīmīga.

Lai diskutētu par Papildprotokola ieguvumiem, kā arī aktuālajiem izaicinājumiem un iespējamajiem risinājumiem, kas saistīti ar ārvalstu teroristu kaujinieku fenomenu, 22. oktobrī notiek arī starptautiska augsta līmeņa konference. Tajā uzstāsies  Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Tūrbjērns Jaglanns (Thorbjørn Jagland), Bosnijas un Hercegovinas ārlietu ministrs,  Eiropas Padomes Ministru komitejas priekšsēdētājs Igors Crnadaks (Igor Crnadak), ES prezidentūras Luksemburgas tieslietu ministrs Fēlikss Brazs (Felix Braz), Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, ANO Pretterorisma komitejas Izpilddirektorāta vadītājs Žans Pols Labords (Jean-Paul Laborde), kā arī vairākas citas augsta līmeņa amatpersonas, starptautisko organizāciju pārstāvji un eksperti.

Konference, kas norisinās konferenču centrā Citadele, pulcē vairāk nekā 130 dalībnieku.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā