Noslēgusies 16+1 valdību vadītāju sanāksme

24.03.2017. 16:20

Sanāksmes pārskats:

Noslēguma paziņojums presei

Foto: Valsts Kancelejas Flickr kontā
Rīgas Vadlīnijas (tulkojums latviešu valodā)

Video ieraksti: Ārlietu ministrijas YouTube kanālā

Rīgas Deklarācija (angļu valodā)

Infografika

Parakstītie dokumenti (angļu valodā)  

2016. gadā Latvijai uzticēts organizēt svarīgākos Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu un Ķīnas (turpmāk – 16+1) sadarbības formāta pasākumus – piekto valdību vadītāju sanāksmi (turpmāk – samits), ar to saistītos pasākumus – biznesa forumu, nacionālo koordinatoru sanāksmi, domnīcu konferenci – un pirmo 16+1 transporta ministru sanāksmi. Vienlaikus 2015. gadā Sudžou, Ķīnā, notikušajā samitā Latvijai tika uzticēta atbildība par sadarbības loģistikas nozarē koordināciju, nodibinot loģistikas koordinācijas sekretariātu, kas tika atklāts pirmās 16+1 transporta ministru sanāksmes laikā, 16. maijā, Rīgā. Latvijas atbildība par šiem pasākumiem ir atspoguļota Sudžou samita gala dokumentā “Sudžou vadlīnijas”.

Kas ir 16+1?

16+1 infografika

(Infografika)

16+1 ir Ķīnas iniciatīva, kuras būtība ir aktivizēt sadarbību ar 11 ES dalībvalstīm un 5 Balkānu valstīm (Albānija, Bosnija-Hercegovina, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Maķedonija, Melnkalne, Polija, Rumānija, Serbija, Slovākija, Slovēnija, Ungārija) investīciju, transporta, finanšu, zinātnes, izglītības un kultūras jomās. Ķīna iniciatīvas ietvaros ekonomikas jomā ir definējusi 3 prioritāras potenciālās sadarbības jomas: infrastruktūra, augstās tehnoloģijas un zaļās tehnoloģijas.

16+1 samits pirmo reizi notika 2012. gadā Varšavā, Polijā. Tā laikā Ķīnas ministru prezidents nāca klajā ar visaptverošu iniciatīvu sadarbībai ar 16 Centrāleiropas un Austrumeiropas (turpmāk – CAE) valstīm “Ķīnas 12 pasākumi draudzīgas sadarbības veicināšanai ar CAE valstīm” (“China’s Twelve Measures for Promoting Friendly Cooperation with Central and Eastern European Countries”), kas ir 16+1 formāta pamatdokuments.

Samiti līdz šim notikuši Varšavā, Polijā (2012); Bukarestē, Rumānijā (2013); Belgradā, Serbijā (2014); Sudžou, Ķīnā (2015).

Latvijas prioritātes

16+1 formāts ir labs instruments sadarbībai ar Ķīnu, kurš papildina gan Latvijas divpusējo dialogu ar šo valsti, gan arī kopīgo ES-Ķīnas dialogu Stratēģiskās partnerības ietvaros, tādēļ Latvija ir aktīvi iesaistījusies formāta darbībā.

Uzticētie pienākumi organizēt 2016. gada pasākumus un koordinēt sadarbību loģistikas nozarē, izveidojot loģistikas koordinācijas sekretariātu, Latvijai paver lieliskas iespējas palielināt mūsu lomu 16+1 formāta ietvaros, popularizēt valsts tēlu starptautiskajā vidē, veicināt ekonomiskos sakarus un paplašināt sadarbību ar Ķīnu transporta un loģistikas, tūrisma, kultūras, izglītības un zinātnes jomās, kā arī paplašināt starpvalstu līgumtiesisko bāzi.

Apzinoties ievērojamo sadarbības potenciālu, vēl pirms pirmā 16+1 samita 2012. gadā Latvija ir aktīvi veicinājusi mūsu reģiona sadarbības jomu paplašināšanu un stiprināšanu ar Ķīnu. Samita un saistīto pasākumu organizēšana ir nozīmīgs instruments valsts ekonomisko interešu virzīšanai prioritārajā transporta un loģistikas jomā.

Plānotie pasākumi Rīgā 2016. gadā:

  1. Valdību vadītāju sanāksme (5. novembris)
  2. Biznesa forums (4.-6. novembris)
  3. Domnīcu konference (4. novembris)
  4. Sinologu konference (5. novembris)
  5. Nacionālo koordinatoru tikšanās (14. oktobris)
  6. Transporta ministru sanāksme (16.-17. maijs)

Noderīgas saites:

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā