16+1 Nacionālo koordinatoru sanāksmē atskatās uz paveikto kopš valdību vadītāju sanāksmes Rīgā

12.07.2017. 21:05

11. jūlijā Pekinā norisinājās Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu un Ķīnas (16+1) sadarbības formāta Nacionālo koordinatoru sanāksme, kurā piedalījās Latvijas nacionālais koordinators, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs. Valsts sekretārs vizītes laikā tikās arī ar Ķīnas ārlietu viceministru Vanu Čao (Wang Chao).

Nacionālo koordinatoru sanāksmē notika viedokļu apmaiņa par Rīgā 2016. gadā notikušās valdību vadītāju sanāksmes rezultātiem, tostarp Rīgas vadlīniju īstenošanu. Sanāksmes dalībnieki pārrunāja arī gatavošanos gaidāmajam Budapeštas samitam šī gada nogalē. Tāpat klātesošie informēja par paveikto un iezīmēja prioritātes turpmākai sadarbībai 16+1 formātā, atzīstot, ka jau šobrīd ir īstenota lielākā daļa no Rīgas vadlīniju dokumentā paredzētajiem pasākumiem.

Divpusējās sarunas laikā valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs un Ķīnas ārlietu viceministrs Vans Čao pārrunāja savstarpējās sadarbības jautājumus, īpaši izceļot Latvijas iekļaušanos “Joslas un ceļa” iniciatīvā. Puses apliecināja vēlmi turpināt stabilu, aktīvu un pragmatisku politisko dialogu un intensīvu vizīšu apmaiņu visos līmeņos. Kā nozīmīgas tika minētas Ķīnas premjera Li Kecjana (Li Keqiang) oficiālā vizīte 2016. gada novembrī un Visķīnas Tautas kongresa priekšsēdētājs Džana Dedzjana (Zhang Dejiang) oficiālā vizīte Latvijā 2017. gada aprīlī, kā arī Latvijas satiksmes ministra Ulda Auguļa dalība “Joslas un ceļa forumā” 2017. gada maijā Pekinā un gaidāmā kultūras ministres Daces Melbārdes piedalīšanās 1+16 Kultūras sadarbības forumā, kas 2017. gada septembrī notiks Handžou. Tikšanās gaitā tika skartas arī reģionālās un drošības politikas aktualitātes.

Latvija 16+1 formātā piedalās kopš tā izveidošanas 2012. gadā, un šajā laikā sadarbība ar Ķīnu ir kļuvusi ievērojami aktīvāka, īpaši ekonomikā – ir gandrīz trīskāršojies Latvijas preču eksports uz Ķīnu, pieaugot no 46,5 miljoniem līdz 119 miljoniem eiro. Šobrīd Ķīna ir nozīmīgākais Latvijas ekonomiskās sadarbības partneris Tālajos Austrumos. Kopējais preču tirdzniecības apgrozījums 2016. gadā bija 520,5 miljoni eiro.

Latvijas prioritātes šajā sadarbībā ir transports un loģistika, tūrisms, kā arī tirdzniecības veicināšana. 16+1 formātā ar Ķīnu sadarbojas Albānija, Bosnija un Hercegovina, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Maķedonija, Melnkalne, Polija, Rumānija, Serbija, Slovākija, Slovēnija un Ungārija.

 

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā