Latvijas vēstnieks akreditēts Vispārējā kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma organizācijā Vīnē

26.10.2017. 16:36

25. oktobrī Vīnē Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks ANO, EDSO un citās starptautiskajās organizācijās Jānis Zlamets iesniedza akreditācijas vēstuli Vispārējā kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma organizācijas (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization, CTBTO) Sagatavošanas komisijas izpildsekretāram Lassinam Zerbo (Lassina Zerbo).

Vēstnieks apliecināja Latvijas atbalstu organizācijai, kas sniedz neatsveramu ieguldījumu atbruņošanās un kodolieroču neizplatīšanas jomā. Tikšanās laikā tika apspriesti ar starptautisko drošību saistīti jautājumi un CTBTO sadarbība ar citām starptautiskajām organizācijām. Puses pievērsās situācijai Ziemeļkorejā, kā arī Kopīgajam visaptverošajam rīcības plānam Irānas kodolprogrammas uzraudzībai (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) un Kodolieroču neizplatīšanas līgumam (Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, NPT) kā starptautiskā kodolieroču neizplatīšanas režīma stūrakmenim.

Latvijas dalību CTBTO īsteno Ārlietu ministrija, Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centrs un Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Vispārējā Kodolizmēģinājumu aizlieguma līgumu (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT) Latvija ratificēja 2001. gadā.

Vispārējās kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma organizācijas mērķis ir liegt valstīm veikt kodolizmēģinājumus, un šim mērķim ir izveidota starptautiskā novērošanas sistēma – ap 330 novērošanas staciju 82 pasaules valstīs. Līdzās Starptautiskajai atomenerģijas aģentūrai CTBTO ir nozīmīga kodolieroču neizplatīšanas režīma organizācija. Lai arī Līgums par šīs organizācijas izveidi nav stājies spēkā, jo trūkst astoņu valstu ratifikācijas, Vīnē aktīvi darbojas Sagatavošanas komisija un Pagaidu tehniskais sekretariāts, operatīvi sniedzot dalībvalstīm aktuālo informāciju par konstatētajiem kodolizmēģinājumiem.

 

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā