Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ārlietu ministriju valsts sekretāri apspriež reģionālās aktualitātes

13.03.2019. 08:58

2019. gada 12. martā Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs piedalījās Baltijas un Ziemeļvalstu (Nordic Baltic Eight, NB8) valsts sekretāru ikgadējā sanāksmē, kas šoreiz notika Reikjavīkā, Islandē. Sanāksme laikā norisinājās viedokļu apmaiņa par reģionālo sadarbību, drošības politiku, transatlantiskajām attiecībām, ES jautājumiem un breksitu, ANO un klimata pārmaiņām, kā arī NB8 valstu attiecībām ar Krieviju un Ķīnu.

Valsts sekretāri pozitīvi vērtēja Islandes izvirzītās NB8 koordinācijas gada prioritātes, proti, sadarbība drošības jomā, cilvēktiesības un okeānu tīrība. Drošības politikas kontekstā tika uzsvērts, ka NATO ir jāturpina stiprināt aizsardzības spējas un gaidāmā NATO ārlietu ministru tikšanās Vašingtonā būs laba iespēja demonstrēt transatlantisko saikni. Tāpat tika atzīmēta arvien pieaugošā Arktikas reģiona nozīme, domājot par reģionālo drošību ilgtermiņā. Valsts sekretāri arī uzsvēra, ka nepieciešama ciešāka sadarbība attiecībā uz kiberdraudu un hibrīddraudu laicīgu novēršanu.

Runājot par breksitu, sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka nepieciešams kontrolēts Apvienotās Karalistes izstāšanās process, tomēr jābūt gataviem visiem iespējamajiem scenārijiem. Valsts sekretāri pārrunāja arī ANO un klimata pārmaiņu jautājumus. Viņi atzina, kā piejūras valstīm ir svarīgi ūdenstilpņu vides jautājumi, tādēļ nepieciešams attīstīt inovatīvu risinājumu izmantošanas iespējas šo jautājumu risināšanā. 

2019. gadā Islande prezidē arī Ziemeļvalstu Ministru padomē un maijā uzsāks divu gadu prezidentūru Arktikas Padomē.

Vairāk par NB8 formātu lasīt šeit.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā