Zanda Kalniņa-Lukaševica: ES jāaizstāv savas intereses ES un ASV tirdzniecības jautājumu risināšanā

27.05.2019. 20:27

2019. gada 27. maijā Briselē, Beļģijā, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Kopējās tirdzniecības politikas jautājumos sanāksmē. Tajā tika pārrunāti šobrīd aktuālākie starptautiskās tirdzniecības jautājumi, galveno uzmanību veltot ES-ASV tirdzniecības attiecībām un PTO reformas procesam.

Sanāksmē Z. Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka ir jāturpina darbs pie Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) modernizācijas, norādot, ka šobrīd viens no galvenajiem uzdevumiem ir iesaistīt arī citas PTO dalībvalstis reformu procesos. Nekavējošs risinājums ir nepieciešams PTO strīdu izšķiršanas sistēmas sakārtošanai, lai saglabātu tās funkcionētspēju. 

Šodienas sanāksmē ministri apstiprināja ES nostāju vairākpusējās PTO dalībvalstu e-komercijas sarunās, kuru mērķis ir veicināt plašāku uzņēmumu iesaistīšanos e-komercijā un veicināt patērētāju uzticēšanos darījumiem digitālajā vidē.    Parlamentārā sekretāre pauda atzinību par e-komercijas sarunu uzsākšanu, piebilstot, ka tām jābūt konstruktīvām un fokusētām uz protekcionisma novēršanu digitālajā tirdzniecībā.

Attiecībā uz ES un ASV tirdzniecības attiecībām Latvija iestājas par kopsaucēju rašanu sasāpējušo tirdzniecības jautājumu risināšanā. Iespējamie ASV tirdzniecības ierobežošanas pasākumi auto un aviācijas nozarēs rada papildu spriedzi ES-ASV tirdzniecības attiecībās, kas nav vēlama, un tādēļ jāmeklē pēc iespējas pragmatiskāki risinājumi. ASV ir Latvijai nozīmīgs eksporta tirgus – 2018. gadā vairāk nekā 456 miljonu eiro liels. Tas ir svarīgs gan kā tieša eksporta galamērķis, gan arī Latvijas ražotājiem iekļaujoties globālajās piegāžu ķēdēs un piegādājot sastāvdaļas galaproduktiem, kas tiek eksportēti uz ASV, tostarp autoražošanas nozarē.     

“Neraugoties uz pastāvošo situāciju, ES jādemonstrē gatavība sākt tirdzniecības sarunas ar ASV, kuru sagatavošanās darbi no ES puses ir pabeigti. Jebkurā gadījumā ES ir jāpaliek vienotai un jābūt gatavai aizstāvēt savas ekonomiskās intereses,” sacīja Z. Kalniņa-Lukaševica.

Apspriežot ES tirdzniecības politikas aktualitātes, komisāre S. Malmstrēma sniedza ieskatu par ES divpusējo tirdzniecības sarunu progresu. Latvija atbalsta Eiropas Komisijas centienus notiekošajās tirdzniecības sarunās ar Austrāliju, Jaunzēlandi, Čīli, Indonēziju un Mercosur valstīm, kā arī atzinīgi vērtē panāktās vienošanās, tostarp ar Meksiku un Vjetnamu. 

Attiecībā uz ES-Vjetnamas Brīvās tirdzniecības nolīgumu un Investīciju aizsardzības nolīgumu, parlamentārā sekretāre pauda cerību par drīzu nolīgumu noslēgšanu, kā arī to stāšanos spēkā. Kopumā ES, tostarp Latvijai, ir svarīga jaunu eksporta tirgu atvēršana un tirdzniecības nosacījumu uzlabošana ar mērķi padarīt tirdzniecību vienkāršāku un ilgtspējīgāku, vienlaikus paverot jaunas eksporta iespējas mūsu uzņēmumiem.

 

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā