Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ārlietu ministri: reģionam jākļūst par paraugu klimata pārmaiņu ierobežošanā

13.09.2019. 08:49

2019. gada 11. un 12. septembrī Borgarnesā, Islandē, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) ārlietu ministru sanāksmē. E. Rinkēvičs pauda viedokli, ka, apzinoties klimata pārmaiņu nozīmīgumu, ES ir jāpozicionējas kā līderim, kas izvirza ambiciozus mērķus klimata pārmaiņu ierobežošanai. Ministri vienojās par nepieciešamību turpināt koordināciju un sadarbību NB8 formātā klimata pārmaiņu ierobežošanai.

Sarunās tika apspriests plašs jautājumu loks. Attiecībā uz reģionālo drošību ministri uzsvēra, ka ir jāturpina cieša NATO, Somijas un Zviedrijas sadarbība tādās jomās kā politiskais dialogs, drošības situācijas izvērtēšana un mācības.

Amatpersonas pārrunāja arvien pieaugošo Arktikas lomu ģeopolitisko un ekonomisko interešu īstenošanā, atzīmējot, ka Arktikā notiekošās klimata pārmaiņas ir redzamas arī ārpus reģiona robežām. Diskutējot par klimata pārmaiņu jautājumiem, ministri norādīja, ka Baltijas valstu un Ziemeļvalstu reģionam ir potenciāls sasniegt klimatneitralitāti līdz 2050. gadam. Šajā kontekstā ir būtiski veicināt investīciju piesaisti nozarēm, kas neatstāj negatīvu ietekmi uz globālo klimatu.

Attiecībā uz Eiropas dienaskārtības jautājumiem ministri uzsvēra –, neraugoties uz breksita procesa iznākumu, NB8 reģiona valstīm ir ļoti svarīgi saglabāt ciešas attiecības ar Apvienoto Karalisti.

Tāpat tika pārrunātas NB8 reģiona attiecības ar Ukrainu, Krieviju un Ķīnu. Runājot par Ukrainu, ministri bija vienisprātis, ka īpaši svarīgi ir saglabāt vienotu starptautisko atbalstu reformu īstenošanas procesā. Ministri norādīja, ka attiecībās ar Krieviju nedrīkst piekāpties – ir nepieciešama pilnīga Minskas vienošanos ieviešana. Reģiona attiecībās ar Ķīnu ir nepieciešams vienots un skaidrs vēstījums, reaģējot uz Ķīnas ietekmes pieaugumu starptautiskajā arēnā.

Ministri apsveica Igauniju ar ievēlēšanu ANO Drošības padomē, kā arī vienojās turpmāk koordinēt NB8 valstu pozīcijas ANO formātā.

Šogad NB8 darbu koordinē Islande, kas par sadarbības prioritāti ir noteikusi reģionālo drošību, cilvēktiesības un klimata pārmaiņu ierobežošanu. 2020. gadā NB8 darbu koordinēs Igaunija.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs vizītes laikā Islandē tikās ar Latvijas goda konsulu Islandē Jonu Snorasonu (Jón Snorrason), kuram pasniedza Ārlietu ministrijas Atzinības rakstu, pateicoties par darbu Latvijas labā kopš 1997. gada.

 

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā