Ārlietu ministrs pauž stingru atbalstu ES iestāšanās sarunu sākšanai ar Ziemeļmaķedoniju

04.03.2020. 15:37

2020. gada 3. un 4. martā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ar Polijas ārlietu ministru Jaceku Čaputoviču (Jacek Czaputowicz), Lietuvas ārlietu ministru Linu Linkeviču (Linas Linkevičius) un Igaunijas ārlietu ministra vietnieku Eiropas Savienības (ES) jautājumos Mertu Volmeru (Märt Volmer) uzturējās vizītē Skopjē, kur notika tikšanās ar Ziemeļmaķedonijas augstākajām amatpersonām.

Sarunā ar Ziemeļmaķedonijas prezidentu Stevo Pendarovski (Stevo Pendarovski) E. Rinkēvičs norādīja, ka Baltijas un Polijas ārlietu ministru kopīgā vizīte ir spēcīgs ES perspektīvas apliecinājums Ziemeļmaķedonijai. Vizītes laiks ir īpaši atbilstošs, ņemot vērā Eiropas Komisijas 2. martā publicēto atjaunoto progresa ziņojumu par Ziemeļmaķedoniju, kurā tiek atkārtotas 2019. gada maijā sniegtās rekomendācijas sākt Eiropas Savienības iestāšanās sarunas. “ES paplašināšanās ir kritēriju izpildē balstīts process, tādēļ Ziemeļmaķedonija ir pelnījusi sākt ES iestāšanās sarunas tuvākajā laikā. Ziemeļmaķedonija ir izpildījusi ES Padomes noteiktos uzdevumus un demonstrējusi pārliecinošu apņēmību turpināt iesāktās reformas. Pievienošanās sarunu sākšana būs tikai pirmais solis garajā transformācijas ceļā. Sarunu sākšana ar Ziemeļmaķedoniju un Albāniju ir spēcīgs un ticams ES perspektīvas apliecinājums ne tikai šīm divām valstīm, bet visam Rietumbalkānu reģionam,” uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Tāpat ārlietu ministri tikās ar Ziemeļmaķedonijas Ministru prezidentu Oliveru Spasovski (Oliver Spasovski) un ārlietu ministru Nikolu Dimitrovu (Nikola Dimitrov). Tuvākajā laikā Ziemeļmaķedonija kļūs par NATO dalībvalsti.

Ar Skopjes Kirila un Metodija universitātes studentiem amatpersonas pārrunāja ārpolitikas aktualitātes.

No 4. līdz 5. martam E. Rinkēvičs turpinās kopīgo Baltijas valstu un Polijas ārlietu ministru vizīti un apmeklēs arī Albāniju.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā