OECD ministru diskusijā Latvijas ārlietu ministrs uzsver Latvijas paveikto un starptautiskās sadarbības nozīmi Covid-19 krīzes seku mazināšanai

11.06.2020. 08:33

2020. gada 10. jūnijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ministru diskusijā par Covid-19 krīzes ietekmi uz organizācijas dalībvalstu ekonomikām, pirmajiem secinājumiem un turpmāk nepieciešamo rīcību gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī.

OECD ģenerālsekretārs atklājot sanāksmi norādīja: “Lai gan saskaramies ar lielāko krīzi OECD vēsturē un krīzes sekas būs vēl ilgi jūtamas, šodienas lēmumi noteiks, kādi būs ekonomikas atveseļošanās tempi un rītdienas sabiedrības labklājība. Pirmais nosacījums tam ir uzvara pār Covid-19 pandēmiju.”

E. Rinkēvičs norādīja, ka Latvija līdzīgi kā citas valstis ir veikusi pasākumus, lai atbalstītu ekonomikas aktivitāti un aizsargātu sabiedrības grupas, kas Covid-19 krīzes ietekmē ir cietušas visvairāk. Joprojām ir daudz nezināmie faktori, kas var ietekmēt turpmāko atveseļošanās procesu, tomēr pārdomātas un gudras investīcijas cilvēku kapitālā, uzņēmējdarbības vidē un infrastruktūrā ir priekšnoteikums, lai ekonomika kļūt produktīvāka, “zaļāka” un iekļaujošāka. Krīze nenoliedzami ir paātrinājusi digitālo transformāciju. Latvija jau tagad ir viena no pirmajām valstīm pasaulē, kas ir ieviesusi tādus rīkus kā e-Saeimas platformu un "Apturi Covid!" aplikāciju.

Ārlietu ministrs īpaši uzsvēra daudzpusējās sadarbības nozīmi, piemēram, koordinējot pasākumus ceļojumu ierobežojumu atvieglošanai, uzraugot tirdzniecības ierobežojumu atcelšanu, cīnoties ar dezinformāciju un citās jomās.

Šodien tika publicēts OECD Globālās ekonomikas apskats, kurā atjaunotas ekonomiskās izaugsmes prognozes Latvijai. Tās paredz ekonomikas lejupslīdi 8,1% līdz 10,2% apmērā no IKP dažādu scenāriju gadījumā 2020. gadā un izaugsmi 2% līdz 6.3% apmērā 2021. gadā. Ar ziņojumu var iepazīties šeit https://www.oecd.org/economic-outlook/

Ar aktuālāko OECD analīzi un rekomendācijām valdībām Covid-19 krīzes kontekstā vairāk var iepazīties šeit: https://www.oecd.org/coronavirus/en/ 

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā