E. Rinkēvičs aicina Armēnijas un Azerbaidžānas ārlietu ministrus pārtraukt karadarbību Kalnu Karabahā

29.09.2020. 17:52

2020. gada 29. septembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs telefonsarunās ar Armēnijas ārlietu ministru Zohrabu Mnatsakanjanu (Zohrab Mnatsakanyan) un Azerbaidžānas ārlietu ministru Džeihunu Bairamovu (Ceyhun Bayramov) pauda satraukumu par notikumu attīstību Kalnu Karabahā un aicināja abas puses nekavējoties pārtraukt karadarbību reģionā un uzsākt konflikta risināšanu diplomātiskā dialoga ceļā.

E. Rinkēvičs uzsvēra, ka Kalnu Karabahas konfliktu var atrisināt vienīgi ar miermīlīgiem līdzekļiem, balstoties vispāratzītajos starptautisko tiesību principos un EDSO Minskas grupas darbā. Konfliktsituācijas eskalācijas pārtraukšanai nepieciešams tūlītēji veikt augstākā līmeņa pārrunas starp Armēnijas un Azerbaidžānas amatpersonām, iesaistot arī EDSO Minskas grupas līdzpriekšsēdētājus.

Šobrīd karadarbību aicinājušas pārtraukt arī ANO, Krievijas Federācija un ASV. Satraukumu par konflikta eskalāciju Kalnu Karabahā un nepieciešamību pusēm nekavējoties pārtraukt karadarbību un uzsākt konflikta risināšanu diplomātiskā dialoga ceļā paudušas vairāku valstu augstākās amatpersonas un starptautiskās organizācijas ANO, EDSO, ES, NATO u.c. 

 

Informācijai

1992.gadā tika izveidota t.s. EDSO Minskas grupa ar mērķi veicināt miermīlīgu Kalnu Karabahas konflikta noregulējumu. Minskas grupas līdzpriekšsēdētājas valstis ir ASV, Francija un Krievija. Galvenais Grupas uzdevums ir veicināt konflikta noregulējumu, organizējot Armēnijas un Azerbaidžānas valstu vadītāju savstarpējās tikšanās. Sarunas aptuveni reizi divos mēnešos parasti notiek Ženēvā. Pēdējā pusgadā sarunas notikušas videokonferences formātā.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā