EDSO ziņojums apstiprina nopietnus cilvēktiesību pārkāpumus Baltkrievijā

06.11.2020. 09:20

2020. gada 5. novembrī EDSO Pastāvīgajā padomē tika izskatīts ziņojums par cilvēktiesību pārkāpumiem, kas saistīti ar Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām 2020. gada 9. augustā.

Ziņojumu saskaņā ar “Maskavas mehānisma” procedūru pēc 17 EDSO dalībvalstu, tostarp Latvijas, lūguma sagatavoja neatkarīgs eksperts, profesors Volfgangs Benedeks. Ziņojumā sniegtie pierādījumi apstiprina apgalvojumus par nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem. Tajā secināts, ka 2020. gada 9. augusta prezidenta vēlēšanas nebija brīvas un godīgas, bet to rezultāti tika viltoti.

Secinātajā atklāti pierādījumi par Baltkrievijas varas iestāžu pārstāvju pielietoto vardarbību pret miermīlīgiem protestētājiem un apstiprina viņu līdzdalību spīdzināšanā vai cita veida necilvēcīgā rīcībā, kā arī piespiedu pazušanā. Upuru vēstītais apliecina bažas par drošības spēku vispārēju nesodāmību.

Ziņojums ietver virkni rekomendāciju, tostarp atcelt 2020. gada 9. augusta prezidenta vēlēšanu rezultātus, kā arī organizēt jaunas godīgas prezidenta vēlēšanas saskaņā ar starptautiskajiem standartiem.

17 EDSO dalībvalstu parakstīto paziņojumu angļu valodā lūdzam skatīt šeit.

EDSO ziņojums (angļu val.) pieejams šeit.

 

Informācijai

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) ir 57 valstu reģionāla organizācija, kuras mērķis ir konfliktu novēršana ar t.s. ātrās reaģēšanas instrumentu palīdzību, krīžu noregulējums un pēc-konfliktu situācijas stabilizācija. Organizācijas redzeslokā ir politiski militārās, ekonomiskās, vides un cilvēktiesību  jautājumi.

“Maskavas mehānisms” ir EDSO instruments, kas iedibināts EDSO sanāksmes Maskavā laikā 1991.gadā. To paredzēts piemērot izņēmuma gadījumos, kad ir bažas par nopietnām atkāpēm no EDSO humānas (cilvēktiesību) dimensijas saistībām kādā dalībvalstī. Mehānismu var iniciēt vismaz 10 EDSO dalībvalstis.

2020. gada 17. septembrī “Maskavas mehānisma” procedūru cilvēktiesību pārkāpumu Baltkrievijā vērtēšanai iniciēja ASV, Beļģija, Čehija, Dānija, Francija, Igaunija, Islande, Kanāda, Latvija, Lielbritānija, Lietuva, Nīderlande, Norvēģija, Slovākija, Somija, Polija un Rumānija.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā