Baltijas valstu un Apvienotās Karalistes ārlietu ministri turpinās veiksmīgu sadarbību aktuālajos ārpolitikas jautājumos

11.03.2021. 16:57

Daudzos starptautiskās darbakārtības jautājumos Baltijas valstis un Apvienotā Karaliste ir līdzīgi domājošas valstis, kuras saista kopīgas vērtības un intereses. 2021. gada 10. martā tiekoties Tallinā, Baltijas valstu ārlietu ministri un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes (AK) ārlietu ministrs vienojās turpināt ciešu koordināciju un sadarbību ārpolitikas jautājumos, tai skaitā arī regulāro 3+1 ārlietu ministru tikšanos ietvaros.

Ministri pārrunāja aktuālos ārpolitikas un reģionālās drošības jautājumus. Baltijas valstu un AK kolēģi diskutēja par drošības politiku reģionā, sadarbību NATO alianses ietvaros, situāciju Austrumu partnerības valstīs, aktualitātēm attiecībās ar Krieviju un Ķīnu, kā arī kopīgu sadarbību klimata politikā, cīņu pret dezinformāciju un mediju brīvības stiprināšanu.

Saistībā ar viedokļu apmaiņu attiecībās ar Krieviju E. Rinkēvičs atzīmēja, ka atšķirības Rietumvalstu un Krievijas ārpolitiskajos mērķos tikai turpina pieaugt. Ilgstoši vērojams, ka Krievija ir izvēlējusies attālināties no Eiropas, un nav ieinteresēta attiecību uzlabošanā. Viņš aicināja turpināt koordinēt Rietumvalstu kopīgu reakciju, tai skaitā izmantojot starptautisko organizāciju mehānismus, lai KF sauktu pie atbildības par tās saistību pārkāpumiem cilvēktiesību jomā.

E. Rinkēvičs norādīja, ka Covid-19 pandēmija ir parādījusi, ka demokrātiskās sabiedrības nav pietiekami noturīgas pret dezinformāciju. Tas ir izaicinājums, uz kuru transatlantiskajiem sabiedrotajiem jāmeklē kopīgas atbildes. Latvijas ārlietu ministrs augstu novērtēja Apvienotās Karalistes atbalstu Latvijas virzītajai iniciatīvai ANO par infodēmijas apkarošanu Covid-19 pandēmijas kontekstā. Tāpat atzinīgi vērtējama ciešā sadarbība ar partneriem, lai sekmētu atbildīgu valstu uzvedību kibervidē. Tā aktīvi jāturpina, lai atturētu autoritāros režīmus no demokrātisko vērtību un institūtu graušanas, uzsvēra E. Rinkēvičs.

Diskusijā par Ķīnu Latvijas ārlietu ministrs pauda viedokli, ka ir svarīga līdzīgi domājošo valstu vienotība un principiāla nostāja vērtību, ekonomiskās sadarbības un drošības jautājumos. Latvija uzskata, ka ir nepieciešama aktīvāka koordinācija Ķīnas jautājumos ar ASV jauno administrāciju.

Pieskaroties drošības jautājumiem, Latvijas ārlietu ministrs pauda viedokli, ka NATO aliansei jāsaglabā fokuss uz kolektīvo aizsardzību un atturēšanu. Latvija augstu novērtē Lielbritānijas spēcīgo atbalstu Baltijas un visas Eiropas drošības stiprināšanai, vadot NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Igaunijā un regulāri piedaloties Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā.

Vizītes laikā Igaunijā E. Rinkēvičam notika arī divpusējā tikšanās ar Apvienotās Karalistes ārlietu ministru D. Rābu, lai apspriestu abu valstu galvenās sadarbības jomas. E. Rinkēvičs atzīmēja, ka Latvijai un Apvienotajai Karalistei ir lieliskas divpusējās attiecības. Sarunā ar kolēģi viņš norādīja, ka nepieciešams arī turpmāk stiprināt divpusējos kontaktus, kā arī sadarbību reģionālajos un daudzpusējos formātos. Drošība paliek viena no prioritātēm sadarbībā ar Apvienoto Karalisti, teica Latvijas ārlietu ministrs.

Ministrs pateicās Apvienotajai Karalistei par ciešo sadarbību ar Latvijas pusi mediju stiprināšanā un cīņā pret dezinformāciju. Sarunā apsprieda abu valstu sadarbību ekonomisko noziegumu apkarošanas jomā.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā