Ārlietu ministrs: Latvijai ir svarīgi stiprināt ES digitālo suverenitāti, lai šajā jomā mazinātu atkarību no trešajām valstīm

12.07.2021. 15:29

2021. gada 12. jūlijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomē Briselē, kurā ES ārlietu ministri diskutēja par jauno tehnoloģiju ģeopolitiskajiem aspektiem, situāciju Etiopijā, kā arī ES Stratēģiskā kompasa izstrādes gaitu.

Ņemot vērā, ka pēdējo gadu laikā ES ir uzsākusi vērienīgu digitālo transformāciju, paredzams, ka gan šogad, gan pārskatāmā nākotnē ES turpinās darbu digitālās suverenitātes attīstības virzienā. Vienlaicīgi digitālās transformācijas īstenošanas procesā arvien nozīmīgāku vietu ieņems digitālās jomas ārējā dimensija, kur ES, tostarp Latvija, atrodas vairāku izaicinājumu priekšā, proti: 1) ES digitālās suverenitātes stiprināšanā; 2) “Digitāla autoritārisma” modeļa valstu centienos pārveidot starptautiskās struktūras un normas atbilstoši savām vērtībām un interesēm; 3) autoritāro valstu spēju un ietekmes nostiprināšanās digitālajā jomā; 4) apdraudējuma pieauguma cilvēku iespējām īstenot savas pamattiesības un brīvības digitālajā vidē, kur cilvēktiesību aizsardzības mehānismu izveide nepagūst līdzi tehnoloģiskajām pārmaiņām.

ES Ārlietu padomes sanāksmē E. Rinkēvičs pauda nostāju, ka Latvijas intereses digitālajā jomā ietver trīs pamatmērķus, kas ietver – digitālās attīstības iespēju izmantošanu, Latvijas drošības stiprināšanu, kā arī brīvas un drošas digitālās vides sekmēšanu globāli un Eiropā. Tādējādi Latvijai ir svarīgi, lai tiktu stiprināta ES digitālā suverenitāte, kas mazinātu atkarību digitālajā jomā no trešajām valstīm, vienlaikus meklējot sadarbības kopsaucējus ar sabiedrotajiem vai līdzīgi domājošam valstīm, apzinoties, ka atsevišķos gadījumos pastāv atšķirīgas pieejas.

“Latvijas interesēs ir stiprināt demokrātisko valstu normatīvo spēku globālajā digitālajā pārvaldībā, veidojot vērtībās balstītas alianses. Vienlaikus Eiropas Savienības pieejai digitālajos jautājumos jābalstās globālā sadarbībā un jāizvairās no nepamatotas konfrontācijas. Jāstiprina transatlantiskā sadarbība šajā jomā, meklējot un panākot savstarpēji pieņemamus risinājumus,” akcentēja ārlietu ministrs.

“Globālā mērogā Eiropas Savienībai ir jāmeklē iespējas piedāvāt attīstības valstīm savus digitālās politikas standartus un risinājumus. Demokrātiskajām valstīm kopā jāaizstāv savas vērtības un jāvirza globālās digitālās pārvaldības normas, kuru pamatā ir starptautisko tiesību un cilvēktiesību ievērošana, kas sekmē ilgtspējīgu attīstību un novērš globālā miera un drošības apdraudējumus. Tādēļ Latvija atbalsta vienotu Eiropas Savienības mēroga regulējumu tiešsaistes platformām cīņā ar pretlikumīgu un kaitīgu saturu, t.sk. dezinformāciju, vienlaikus uzsverot, ka jāsaglabā vārda brīvība kā viena no būtiskākajām demokrātijas vērtībām,” pauda E. Rinkēvičs.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā