Ārlietu ministrs piedalās diskusijā par ES noturību pēc Covid-19 krīzes

26.07.2021. 09:33

2021. gada 22.–23. jūlijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu padomes neformālajā sanāksmē Slovēnijā. Sanāksmes ievadā tika prezentētas Slovēnijas prezidentūras ES Padomē prioritātes. Sanāksmi noslēdza diskusija par ES noturību pēc Covid-19 krīzes, kurā tika apspriesta gan ES gatavība krīžu paredzēšanā un koordinācijā, gan ES noturības un autonomijas veicināšana.

Eiropas Komisija, atsaucoties ES dalībvalstu līderu februāra Eiropadomē paustajam aicinājumam, 15. jūnijā nāca klajā ar ziņojumu par Covid-19 pandēmijas laikā gūtajām mācībām. Lai nodrošinātu labāku ES sagatavotību sabiedrības veselības riskiem nākotnē, Eiropas Komisija ziņojumā iezīmējusi nepieciešamību gan pēc vienotas ES rīcības vakcīnu jautājumā, gan ciešas ES koordinācijas krīžu situācijās kopumā, kā arī finanšu sfērā.

Diskutējot par ES atkopšanos pēc krīzes, E. Rinkēvičs uzsvēra nepieciešamība turpināt ciešu dalībvalstu koordināciju, vienotā tirgus un Šengenas zonas stiprināšanu un Eiropas stratēģiskās autonomijas veicināšanu, tai skaitā vakcīnu ražošanas spēju kāpināšanā.

Diskusijā atzinīgi tika novērtēta arī Eiropas Komisijas atjaunotā rūpniecības stratēģija, kas sniedz uz analīzi balstītu novērtējumu par problēmām, ko rada atkarība no ārējiem rūpniecības piedāvājumiem. Tajā pašā laikā tika atzīmēta nepieciešamība izmantot priekšrocības, ko sniedz Eiropas Komisijas uzsāktā stratēģiskā prognozēšana. Tā ļaus identificēt un novērst nepilnības un vienlaikus efektīvi izmantot ES spējas, tādējādi nodrošinot sagatavotību un noturību pret nākamajām krīzēm.

Savas uzrunas noslēgumā, Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka, “neskatoties uz nepieciešamo ierobežojumu ieviešanu, kas pasargā mūsu sabiedrības pandēmijas laikā, demokrātisko vērtību – cilvēktiesību, likuma varas – ievērošana ir ļoti svarīga”.  

Diskusijā par ES noturību pēc Covid-19 krīzes piedalījās arī partneri no Rietumbalkānu reģiona.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā