Atgriešanās apliecība

27.02.2024. 16:52

Atgriešanās apliecība ir pagaidu ceļošanas dokuments, kuru var saņemt Latvijas pilsonis, nepilsonis vai bezvalstnieks, kuram ir derīga uzturēšanās atļauja Latvijas Republikā, vai bēglis, kurš par tādu atzīts saskaņā ar Patvēruma likumu. Šis dokuments apliecina Latvijas Republikas jurisdikcijā esošās personas identitāti un aizstāj Latvijas Republikas iestāžu izsniegtu ceļošanas dokumentu (pasi un personas apliecību).

Atgriešanās apliecība dod tās saņēmējam tiesības vienu reizi šķērsot Latvijas Republikas valsts robežu, atgriezties Latvijā vai dzīvesvietas valstī. Informējam, ka atgriešanās apliecība paredzēta tiešam mājupceļam, šis dokuments nav paredzēts ceļojumam uz citām valstīm.

Pēc Latvijas Republikas valsts robežas šķērsošanas, Jums jānodod atgriešanās apliecība jebkurā Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļā un jānoformē jauns Latvijas Republikas ceļošanas dokuments.

Atgriešanās apliecība kā ārkārtas dokuments ir izsniedzama personai, kas īslaicīgi uzturas ārvalstīs (līdz 90 dienām), lai tā atgrieztos pastāvīgajā dzīvesvietā. Latvijas valstspiederīgajam, kura rīcībā nav personu apliecinoša dokumenta vai tas kļuvis lietošanai nederīgs un kura pastāvīgā dzīvesvieta ir ārvalstī, pārstāvniecībā noformējama jauna personas apliecība un pase. 

Dokuments ir derīgs uz konkrētā brauciena laiku, bet ne ilgāk kā 30 dienas.

Lai vēstniecībā pieprasītu atgriešanās apliecību, iesniedzami šādi dokumenti:

  • iesniegums,
  • personas rakstisks paskaidrojums par personu apliecinoša dokumenta nozaudēšanas apstākļiem,
  • policijas izziņa par personu apliecinoša dokumenta nozaudēšanu vai nozagšanu (ja tādu ir iespējams iegūt),
  • 2 krāsainas ID formāta fotogrāfijas (izmērs 35 x 45 mm, ir derīgas arī bildes no foto kioskiem metro stacijās),
  • jāsamaksā valsts nodeva 15 EUR. Maksājuma rekvizītu saņemšanai nepieciešams sazināties ar vēstniecību rakstot uz: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Lai pieprasītu atgriešanās apliecību, ir personīgi jāierodas vēstniecībā iepriekš saskaņojot apmeklējuma laiku. Ja tas nav iespējams, lūdzam dokumentu oriģinālus nosūtīt vēstniecībai pa pastu, pievienojot motivētu iesniegumu par ārkārtas situāciju un apstākļiem, kāpēc nevarat ierasties personīgi.

Vēstniecības adrese: 6, Villa Saïd, 75116 Paris, France.

Jautājumu gadījumos aicinām sazināties ar vēstniecību zvanot uz + 33 (0)1 53 64 58 16 vai + 33 (0)1 53 64 58 10 (no pirmdienas līdz piektdienai no plkst. 10.00 līdz 13.00 un no plkst. 14.00 līdz 16.30 pēc Francijas laika) vai sūtot e-pastu uz Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Ārpus vēstniecības darba laika, ārkārtas situācijas gadījumā iespējams sazināties ar Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurtālruni: +371 26337711 vai rakstot uz e-pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Atgriešanās apliecības izsniedz arī vairāki Latvijas goda konsuli Francijā. Lai saņemtu atgriešanās apliecību, Jums vispirms jāsazinās ar attiecīgo goda konsulu, lai norunātu tikšanās laiku.

Goda konsuli, kuriem ir pilnvarojums izsniegt atgriešanās apliecības:

  • Goda konsuls Akvitānijas reģionā un Puatū-Šarantas reģionā, Baudouin Thiry, adrese: 30 Avenue de Mirmont, 33200 Bordeaux Caudéran; e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., tālruņa numurs: + 33 (0) 05 56 08 25 77;
  • Goda konsuls Strasbūrā, Lielā Austrumu reģiona Lejasreinas, Augšreinas, Mertas un Mozeles, Māsas, Mozeles un Vogēzas departamentos, Richard Eugène Florent Burgstahler, adrese: 52 Rue du Tivoli, 67000 Strasbourg, France; e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., tālruņa numurs: +33 (0) 3 88 35 61 73.