Latvijas pievienošanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai

20.02.2019. 12:08

Latvija oficiāli kļuva par OECD 35. dalībvalsti 2016. gada 1. jūlijā, Latvijai iesniedzot pievienošanās rakstu Francijas valdības depozitārijā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretārs Anhels Gurija (Angel Gurría) 2016. gada 2.jūnijā, Parīzē svinīgi parakstīja Līgumu par Latvijas pievienošanos OECD.

Ministru prezidents norādīja, ka dalība OECD ir bijis Latvijas mērķis jau divdesmit gadus, bet tas nekad nav bijis pašmērķis. “Latvijas pievienošanās process OECD jau ir devis konkrētus ieguvumus un uzlabojumus - tas ir bijis dzinējspēks valsts kapitālsabiedrību pārvaldes reformai un kalpojis kā papildu stimuls, lai celtu mūsu kapacitāti cīņā ar kukuļošanu starptautiskajos biznesa darījumos,” sacīja M. Kučinskis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Latvijai ir jāpabeidz OECD rekomendāciju ieviešana, kā arī, neapstājoties pie sasniegtā, jāpieņem atbildīgi lēmumi, kas ļautu attīstīties valsts tautsaimniecībai.

OECD ģenerālsekretārs A. Gurija uzsvēra, ka Latvijai trīs gadu laikā ir izdevies īstenot dažādas reformas, panākot lielu progresu īsā laika posmā. “Esmu pārliecināts, ka Latvija un tās iedzīvotāji iegūs no valsts dalības OECD,” sacīja A. Gurija.

Noderīga informācija:

Līgums par Latvijas pievienošanos OECD latviešu valodā pieejams šeit, angļu un franču valodā pieejams šeit.

Informatīvais ziņojums “Par sarunu noslēgšanu par Latvijas pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai

OECD ģenerālsekretāra Anhela Gurijas (Angel Gurría) publiskā lekcija „Latvija – ceļā uz dalību OECD” Stokholmas Ekonomikas augstskolā Rīgā

Lekcijas teksts (latviešu valodā)

Lekcijas teksts (angļu valodā)

"Kā kļūt par labāku valsti" Intervija ar OECD ģenerālsekretāru Anhelu Gurija nedēļas žurnālam IR