Vēstnieks Moldovā U.Mikuts darba vizītē apmeklē Basarabjaskas rajonu

15.09.2021. 13:38

2021.gada 2.jūnijā Latvijas vēstnieks Moldovā Uldis Mikuts darba vizītē apmeklēja Basarabjaskas pilsētu un rajonu. Vizītes laikā vēstnieks tikās ar rajona un vietējo pašvaldību vadītājiem, ekspertiem un uzņēmējiem, atklāja izstādi “Latvijas dārgumi. Izcili eksporta zīmoli un iedvesmojoši talanti”, kā arī apmeklēja liceju “Matei Basarab” Basarabjaskā, kurā norisinās tā atjaunošanas darbi, pateicoties Eiropas Savienības piešķirtajam finansējumam 1 milj. eur  apmērā.

Tikšanās laikā ar Basarabjaskas rajona padomes vadītāju Petru Puškaru (Petru Pușcari) vēstnieks atzīmēja nepieciešamību stiprināt abu valstu uzņēmumu sadarbību, it sevišķi lauksaimniecības un pārtikas industrijas jomā, kā arī iespēju nodot Latvijas pieredzi, veicinot lauku tūrisma nozares attīstību rajonā. Sarunas gaitā U.Mikuts uzklausīja rajona padomes vadītāja pausto reģiona attīstības redzējumu. P.Puškars atsevišķi uzsvēra vēlmi stiprināt savstarpējo sadarbību, noslēdzot atbilstošu vienošanos starp Basarabjaskas rajonu un ieinteresētu novadu Latvijā.

Vietējo ciematu vadītāji un nozaru eksperti sarunas laikā ar vēstnieku uzteica Eiropas Savienības sniegto atbalstu izglītības iestāžu infrastruktūras uzlabošanā, kā arī pauda interesi par Latvijas sniegtajām iespējām attīstības sadarbības ietvaros un uzsvēra nepieciešamību rast iespējas ūdens un kanalizācijas apgādes modernizēšanai gan Basarabjaskas pilsētā, gan rajonā. Sarunas dalībnieki atzīmēja interesi veicināt arī radošo kolektīvu apmaiņas braucienu organizēšanu, kā arī pasākumu rīkošanu, iepazīstinot ar abu valstu nacionālajām tradīcijām.

Latvijas goda konsuls Moldovā Valērijs Dragņevs (Valeriy Dragnev), kurš dzīvo un savu saimniecisko darbību veic tieši Basarabjaskas rajonā,  atzīmēja, ka iepriekš ir notikušas vairākas Latvijas pārstāvju vizītes Basarabjaskā, un izteica cerību, ka savstarpējā sadarbība varētu atjaunoties, tiklīdz epidemioloģiskā situācija atļaus brīvi ceļot starp valstīm.

Atklājot izstādi “Latvijas dārgumi. Izcili eksporta zīmoli un iedvesmojoši talanti” Besarabjaskas tautas daiļrades namā, vēstnieks publiku iepazīstināja ar Latvijas ekonomiku un tās veiksmes stāstiem, Latvijas kultūras un sporta personībām un viņu talantiem, kā arī skaistām un iedvesmojošām vietām Latvijā. Izstādes atklāšanu atspoguļoja arī vietējie reģionālie mediji, pateicoties kam, informācija tika izplatīta plašākam iedzīvotāju lokam. Izstāde tapusi Latvijas valsts simtgades publiskās diplomātijas ārvalstīs programmas ietvaros un būs skatāma interesentiem līdz 10.jūnijam.

Vizītes laikā vēstnieks apmeklēja arī liceju “Matei Basarab” Basarabjaskā, kur tiek īstenots Eiropas Savienības finansētais energoefektivitātes paaugstināšanas projekts ar kopējo finansējumu 1 milj. eur apmērā, novērtējot jau paveikto un uzklausot liceja vadības un projekta vadītāju ieceres tuvākajai nākotnei. Rekonstrukcijas darbus paredzēts pabeigt līdz jaunā mācību gada sākumam. Tikšanās laikā ar liceja direktori vēstnieks nodeva licejam vairākas grāmatas par Latviju, kā arī informatīvos materiālus par studiju iespējām augstskolās Latvijā.

Vizītes turpinājumā vēstnieks apmeklēja vairākus vietējos uzņēmējus, to skaitā vietējo biškopja Grigore Scutari saimniecību, kā arī lielāko riekstu un mandeļu audzētavu Moldovā - lauksaimniecības uzņēmumu «AGRO BASARABEASCA», pārrunājot iespējas veicināt komerciālo sadarbību ar Latviju.

Noslēdzot vizīti, vēstnieks pasniedza pateicības rakstu Latvijas goda konsulam Moldovā Valērijam Dragņevam, atzīmējot vēstniecības un goda konsula lielisko ilggadējo sadarbību un Dragņeva kunga nozīmīgo personisko ieguldījumu  Latvijas Republikas un Moldovas Republikas attiecību stiprināšanā. Goda konsuls ir vīna darītavas “Basavin Winery” vadītājs un viens no lielākajiem uzņēmējiem Basarabjaskas rajonā, un Latvijas goda konsula pienākumus pilda jau kopš 2003.gada.

 


Preses kontaktiem:

Latvijas Republikas vēstniecība Moldovā
Adrese: Mitropolit Gavriil Banulescu-Bodoni 27, Kišiņeva, MD2012, Moldova
Telefons: +373 22 025260
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: www.mfa.gov.lv/moldova

twr icon-facebook  icon-flickr 

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā