Baltijas valstu parlamentāro ārlietu komisiju vadītāji savas vizītes laikā apliecina stingru Baltijas valstu atbalstu Moldovai tās ceļā uz integrāciju Eiropas Savienībā

08.11.2021. 17:41

No 2021.gada 27. līdz 29.oktobrim darba vizītē Moldovā uzturējās trīs Baltijas valstu parlamentāro ārlietu komisiju vadītāji - Rihards Kols (Latvija), Marko Mikelsons (Igaunija) un Žigimantas Pavilionis (Lietuva). 

Nākamgad rudenī apritēs 30 gadi kopš Baltijas valstu un Moldovas diplomātisko attiecību nodibināšanas. Šajos trīsdesmit gados Latvija, Lietuva un Igaunija ir kļuvušas par tuviem un uzticamiem Moldovas draugiem un vienmēr ir bijušas gatavas sadarboties un dalīties ar savām zināšanām un pieredzi. Baltijas valstu parlamentāro ārlietu komisiju vadītāji savas vizītes laikā apliecināja stingru Baltijas valstu atbalstu Moldovai tās orientācijā uz Eiropas vērtībām un ceļā uz integrāciju Eiropas Savienībā.  

27.oktobrī delegācija viesojās Moldovas Republikas parlamentā, tiekoties ar Moldovas parlamenta priekšsēdētāju Igoru Grosu, Ārpolitikas un Eiropas integrācijas komisijas priekšsēdētāju Doinu Germani, Nacionālās drošības, aizsardzības un sabiedriskās kārtības komitejas priekšsēdētāju Lilianu Karpu, kā arī Moldovas parlamenta priekšsēdētāja vietnieku Mihailu Popșoi un Moldovas – Baltijas valstu parlamentāro sadraudzības grupu priekšsēdētājiem Marianu Kušniri, Dumitru Alaibu un Ionu Babiči.

Rihards Kols tikšanās laikā ar spīkeru I.Grosu uzsvēra: “Mēs zinām, ka ceļš, pa kuru Moldova iet, nav viegls. No savas pieredzes aicinu nebaidīties īstenot reformas. Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts jau vairāk kā 17 gadus un joprojām tiek īstenotas reformas, lai pilnveidotu Latvijas tiesību aktus, noteikumus, lai veidotu labu valsts pārvaldību un stiprinātu cilvēku uzticību valsts institūcijām.”

Sarunās ar Nacionālās drošības, aizsardzības un sabiedriskās kārtības komitejas priekšsēdētāju, kā arī Moldovas parlamenta priekšsēdētāja vietnieku uzmanības centrā bija tādi jautājumi kā aizsardzība, drošība un noturība pret hibrīddraudiem. R.Kols sarunās norādīja, ka pašreizējā enerģētikas krīze ir stingrs atgādinājums par to, cik svarīgi ir dažādot un stiprināt energoresursu piegādes ķēdes, lai mazinātu  atkarību no Krievijas gāzes eksporta. Ilgtermiņā viens no sadarbības formātiem, ar kura palīdzību Moldova, Baltija un viss reģions varētu sadarboties šajā jomā, ir Trīs jūru iniciatīva. 

Tā kā Moldovā tiek uzsākti normatīvā regulējuma un valsts pārvaldības reformu procesi,  Moldovas kolēģi tika uzaicināti apmeklēt Latviju un pārējās Baltijas valstis pieredzes apmaiņas braucienā, lai iepazītos ar parlamentārā darba praktiskajiem aspektiem, kā piemēram, ar darba organizāciju parlamentā, vēlēšanu tiesībām, nozīmīgām reģionālajām reformām, pieeju sadarbībai ar diasporu un Diasporas likumu Latvijā. 

28.oktobrī Baltijas valstu amatpersonas tikās ar  Moldovas Republikas prezidenti Maiju Sandu, kā arī vairākiem Moldovas valdības iestāžu pārstāvjiem. Moldovas pilsoņu uzticības balsojums ir devis prezidentei un jaunajai valdībai stingru mandātu uzņemties vadību nepieciešamo reformu ierosināšanā un īstenošanā. Sarunā ar prezidenti tika uzsvērts, ka Baltijas valstis tāpat kā Eiropas Savienība kopumā pievērš lielu vērību energoapgādes drošībai un nepieciešamībai nodrošināt enerģētisko neatkarību no Krievijas, nepieļaujot ģeopolitiskās manipulācijas instrumentu izmantošanu.  

Dienas turpinājumā  delegācija noturēja sarunas ar pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, NVO un ekspertiem no Eiropas Biznesa asociācijas Moldovā, organizācijām, kas koncentrējas uz cilvēktiesību pārkāpumu dokumentēšanu un novēršanu iesaldētajā Pārdņestras konflikta zonā, neatkarīgo mediju organizāciju pārstāvjiem u.c.,  atzīmējot cik svarīgi ir iesaistīt nevalstisko sektoru politiskajos procesos.

Vizītes pēdējā dienā, 29.oktobrī delegācijas pārstāvji piedalījās diskusijās ar Pasaules bankas, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas, Eiropas Investīciju bankas un Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvniecību Moldovā vadītājiem. Tika pārrunātas nepieciešamās reformas valstī, uzņēmējdarbības vide, finansēšanas iespējas, atbalstot vietējo uzņēmumu izaugsmi, jaunu darbvietu radīšanu, infrastruktūras attīstību un ārvalstu ieguldījumu piesaisti Moldovai.

 


Preses kontaktiem:

Latvijas Republikas vēstniecība Moldovā
Adrese: Mitropolit Gavriil Banulescu-Bodoni 27, Kišiņeva, MD2012, Moldova
Telefons: +373 22 025260
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: www.mfa.gov.lv/moldova

twr icon-facebook  icon-flickr 

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā