Ttiešsaistē parakstīts sadarbības līgums starp Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru un Moldovas Republikas Nicolae Testemitanu Valsts Medicīnas un farmācijas universitāti

03.08.2022. 13:24

18.maijā Rīgā un Kišiņevā tiešsaistē tika parakstīts sadarbības līgums starp Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru (BMC) un Moldovas Republikas Nicolae Testemitanu Valsts Medicīnas un farmācijas universitāti (USMF).

Sadarbības līgumu Kišiņevā parakstīja USMF rektors –  prof. Emīls Čebans (Emil Ceban), klātesot Latvijas vēstniekam Moldovā Uldim Mikutam. Svinīgajā līguma noslēgšanas pasākumā piedalījās USMF prorektors akadēmiķis Staņislavs Groppa, Nacionālā medicīnas un veselības pētniecības institūta direktors un citi.

Savukārt Rīgā līgumu parakstīja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra direktors profesors Nils Rostoks, klātesot Moldovas vēstniekam Latvijā Andrianam Roșam. Uzrunu pasākuma dalībniekiem teica arī Valsts prezidenta padomnieks viedo tehnoloģiju jautājumos - Rolands Lappuķe un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs profesors Jānis Klovinš.

Līgums ļaus īstenot augstskolu mācībspēku, zinātnieku un jauno profesionāļu sadarbību biomedicīnas pētījumu jomā, kā  arī veicinās pieredzes un labās prakses nodošanu, tai skaitā abu valstu jaunie zinātnieki veiks kopīgus fundamentālos un lietišķos pētījumus cilvēka ģenētikas un slimību mehānismu, biotehnoloģijas un strukturālās bioloģijas, molekulārās mikrobioloģijas, virusoloģijas un neirozinātņu jomās.

BMC ir vadošā pētniecības iestāde molekulārajā bioloģijā, biomedicīnā un biotehnoloģijā Latvijā, kurā tiek veikti gan fundamentālie, gan lietišķie pētījumi trīs galvenajos virzienos: cilvēka ģenētika un slimību izpēte; vēža izpēte; strukturālā bioloģija, biotehnoloģija un virusoloģija.

Nicolae Testemitanu Universitātē izglītību iegūst vairāk kā 5000 studentu no 37 dažādām pasaules valstīm, tostarp Izraēlas, Indijas, ASV. Augstskolā tiek apmācīti  ārsti, zobārsti, farmaceiti, sabiedrības veselības, radioloģisko tehnoloģiju un citi speciālisti. Izglītības programmas pieejamas angļu, franču, krievu un rumāņu valodā. Augstskola aktīvi iesaistās starptautiskos pētniecības projektos.

 


Preses kontaktiem:

Latvijas Republikas vēstniecība Moldovā
Adrese: Mitropolit Gavriil Banulescu-Bodoni 27, Kišiņeva, MD2012, Moldova
Telefons: +373 22 025260
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: www.mfa.gov.lv/moldova

twr icon-facebook  icon-flickr 

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā