Valsts prezidents: Konstitucionālajai tiesai ir svarīga loma Moldovas kā tiesiskas un demokrātiskas valsts attīstībā

03.08.2022. 13:31

Valsts prezidenta kancelejas publicētā pereses relīze par 7. aprīlī Valsts prezidenta Egils Levita darba vizīti Moldovas Republikā. 

7. aprīlī Valsts prezidents Egils Levits Kišiņevā tikās ar Moldovas Konstitucionālās tiesas tiesnešiem. Sarunas laikā no Moldovas Konstitucionālās tiesas puses tika augsti novērtēta līdzšinējā sadarbība ar Latvijas Satversmes tiesu, no kuras pieredzes nesen izveidotā Moldovas Konstitucionālā tiesa ir daudz aizguvusi. Moldovas Konstitucionālās tiesas tiesneši izteica cerību turpināt lielisko sadarbību un noslēgt ilgtermiņa sadarbības līgumu ar Latvijas Satversmes tiesu.

Valsts prezidents augsti novērtēja Moldovas Konstitucionālās tiesas ieguldījumu likumu varas stiprināšanā valstī. Bez spēcīgas Konstitucionālās tiesas vārdi ‘likuma vara’ ir tukši un bez seguma, uzsvēra E. Levits.

Valsts prezidents arī atzīmēja, ka Moldova iet cauri nozīmīgam reformu procesam, tai skaitā tieslietu sistēmā. Konstitucionālās tiesas rīcībai un lēmumiem ir svarīga loma Moldovas tālākajā attīstībā tiesiskas un demokrātiskas valsts virzienā, norādīja E. Levits.

Valsts prezidents sarunā izvirzīja arī jautājumu par Krievijas saukšanu pie atbildības par kara noziegumiem Ukrainā, par starptautiskajiem centieniem izmeklēt noziegumus, lai sodītu visus vainīgos. Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija atbalsta Ukrainu šajos centienos saukt vainīgos pie atbildības, kā arī atzīmēja, ka ir jāizveido īpašs starptautisks tribunāls šo noziegumu izskatīšanai.

E. Levits arī informēja par starptautisko konferenci, ko š. g. septembrī rīkos Latvijas Satversmes tiesa un kas būs veltīta ilgtspējai kā konstitucionālo tiesību vērtībai. Moldovas Konstitucionālās tiesas pārstāvji izteica cerību piedalīties šajā konferencē.

Valsts prezidenta kanceleja: https://www.president.lv/lv/jaunums/valsts-prezidents-konstitucionalajai-tiesai-ir-svariga-loma-moldovas-ka-tiesiskas-un-demokratiskas-valsts-attistiba

 


Preses kontaktiem:

Latvijas Republikas vēstniecība Moldovā
Adrese: Mitropolit Gavriil Banulescu-Bodoni 27, Kišiņeva, MD2012, Moldova
Telefons: +373 22 025260
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: www.mfa.gov.lv/moldova

twr icon-facebook  icon-flickr 

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā