Latvijas vēstnieks Moldovā Uldis Mikuts uzstājās ar atklāšanas uzrunu zinātniskās konferences „Biotehnoloģijas ekonomikas un sabiedrības attīstībai Dienvideiropā un Austrumeiropā” atklāšanā Kišiņevā

30.09.2022. 11:40

29. septembrī Latvijas vēstnieks Moldovā Uldis Mikuts piedalījās konferences „Biotehnoloģijas ekonomikas un sabiedrības attīstībai Dienvideiropā un Austrumeiropā” atklāšanā, ko organizēja  „Nicolae Testemiţanu”  Valsts medicīnas un farmāčijas universitāte sadarbībā ar Starptautisko gēnu inženierijas un biotehnoloģijas centru, Trieste, Itālija.

Savā uzrunā vēstnieks uzsvēra Latvijas prioritātes zinātnes jomā, tostarp zinātniskās sadarbības veicināšanu un stiprināšanu viedās specializācijas jomās, piemēram,  bioekonomikā, biotehnoloģijā un citās. Vēstnieks iepazīsināja auditoriju ar Latvijas un Moldovas sadarbības perspektīvām zinātnes, pētniecības un attīstības jomā, īpaši atzīmējot Sadarbības līgumu starp  „Nicolae Testemiţanu”  Valsts medicīnas un farmāčijas universitāti un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru, kas tika noslēgts šī gada maijā.  

“Šis līgums jau ir devis pirmos rezultātus abām pusēm, pulcējot ekspertus, veicinot savstarpējo vizīšu apmaiņu, tādējādi daloties pieredzē un ar idejām nākotnē īstenojamiem kopīgiem projektiem, viens no tiem ir ideja par biobankas izveidi Moldovā pēc Latvijas parauga,”  norādīja vēstnieks.

Vēstnieks akcentēja Latvijas gatavību dalīties atziņās, zināšanās un atbalstā Moldovas  institūcijām ES integrācijas ceļā, tostarp arī zinātnes jomā.

Konferencē atklāšanas uzrunas teica Moldovas veselības ministre Ala Nemerenko (Ala Nemerenco),  Moldovas izglītības un pētniecības ministrs Anatolijs Topala (Anatolie Topală),  „Nicolae Testemiţanu”  Valsts medicīnas un farmāčijas universitātes rektors prof. Emīls Čebans (Emil Ceban), kā arī prorektors pētniecīkā jomā prof. Staņislavs Groppa, Starptautiskā gēnu inženierijas un biotehnoloģijas centra direktors Dr. Lawrence Banks,  un citas amatpersonas.

Konferencē uzstājās arī Latvijas Valsts prezidenta viedo tehnoloģiju padomnieks prof. Rolands Lappuķe,  kā arī Zinātniskās padomes vadītājs, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra direktors prof. Jānis Klovins.

 


Preses kontaktiem:

Latvijas Republikas vēstniecība Moldovā
Adrese: Mitropolit Gavriil Banulescu-Bodoni 27, Kišiņeva, MD2012, Moldova
Telefons: +373 22 025260
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: www.mfa.gov.lv/moldova

twr icon-facebook  icon-flickr 

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā