Diplomāti un kopienu pārstāvji atzīmē Baltu vienības dienu Otavā

23.09.2021. 17:09

2000. gadā Latvijas Saeima un Lietuvas Seims 22. septembri noteica par Baltu vienības dienu.

22. septembrī pulksten 17.00 Parlamenta pakalnā blakus Kanādas Konfederācijas simtgades liesmai latviešiem un lietuviešiem pievienojās draugi no Kanādas, Polijas, Igaunijas, Ukrainas u. c., lai izteiktu cieņu, atbalstu un solidaritāti visiem tiem, kas cīnās par brīvību un stingri iestājas par demokrātiju, tuvumā un tālumā.

Latvijas vēstnieks Kārlis Eihenbaums, uzrunājot klātesošos uzsvēra, ka “mūsu senču alkas pēc brīvības, kopīga sadarbība un katra individuālā varonība kaldināja mūsu uzvaru pār Livonijas zobenbrāļiem vēsturiskajā Saules kaujā tālajā 1236. gada 22. septembrī. Arī šodien šī ir diena, kad jādomā par sadarbību, godīgumu un drosmi.”

Ideja arī Kanādā pulcēt cilvēkus kopā šajā dienā radās Inārai Eihenbaumai, un tradīcija šeit tika aizsākta 2016. gada septembrī kā Latvijas vēstniecības Kanādā iniciatīva, uzaicinot pievienoties arī otru Latvijas tuvāko kaimiņu - igauņus. Kopš tā laika katru gadu tiek organizēts pasākumus Otavā un tieši Kanādas demokrātijas citadelē - Kanādas parlamenta pakalnā, paužot vienotību, savstarpēju atbalstu un solidaritāti. Dalībnieki ir aicināti ņemt līdzi nelielus savu valstu karogus.