Latvijas vēstniecība Kanādā Kalgarijas Eiropas filmu festivālā rāda spēlfilmu “Pilsēta pie upes”

02.11.2021. 18:24
  • Ārlietu dienests Latvijas valsts simtgadei

No 6. līdz 10. novembrim tiešsaistē (online) visiem interesentiem Albertas provincē, Kanādā, būs iespēja noskatīties Latvijas spēlfilmu “Pilsēta pie upes” (The Sign Painter).  11. novembra, Lāčplēša dienas, vakarā pulksten 19:00 skatītāji aicināti filmu skatīties klātienē Globe Cinema kinozālē Kalgarijā.  Latvijas vēstnieks Kanādā Kārlis Eihenbaums skatītājus uzrunās ar video ieraksta palīdzību pirms filmas izrādes.

Vēstnieka Kārļa Eihenbauma uzruna (angļu valodā): https://youtu.be/MoH2D7tAVyk

Latvijas filma, pateicoties Latvijas vēstniecības iniciatīvai un finansiālajam atbalstam, iekļauta Kalgarijas Eiropas filmu festivāla programmā (Calgary European Film Festival). Vēstniecības sadarbība ar Kalgarijas Eiropas filmu festivālu norit jau vairākus gadus, tā 2019. gadā pie skatītājiem nonāca filma “Tēvs Nakts” par leģendāro cilvēku glābēju Žani Lipki, 2020. gadā - uz Annas Brigaderes darba motīviem balstītā filma “Bille”.

“Pilsēta pie upes” (“Piļsāta pi upis”) ir režisora Viestura Kairiša jaunākā spēlfilma. Kinolente tiek raksturota kā vēsturiska attiecību drāma, kas balstās uz Gunāra Janovska tāda paša nosaukuma romānu. Filmas darbība notiek Latvijas mazpilsētā, kas atrodas pie upes laikā no 1939. līdz 1944. gadam, vienam politiskajam režīmam nomainot otru – no tā sauktajiem “Ulmaņlaikiem”, kam seko padomju okupācija, tad nacistu režīms. Filmā attēlotas deportācijas, holokausts un tautas liktenis dažādos režīmos. Filma atspoguļo arī laikmeta multikulturālo daudzveidību. Režisors Kairišs aizkustinoši un ar zināmu humoru ataino cilvēku dzīvi, kuru galvenais uzdevums kļūst izdzīvošana. Ansis ir jauns mālderis (krāsotājs), un ir pieprasītas pie visām varām... Anša iecerētā ir ebreju meitene Zisele, taču jaunās sievietes tēvs liek šķēršļus abu mīlestībai. Anša dzīvē ienāk arī glītā latviete Naiga. Dažādās varas “sabradā” Anša pilsētu, divas sievietes plosa viņa sirdi - izvēle var būt tikai viena...

2020. gadā uzņemtā filma ir Latvijas un Čehijas kopprojekts. Galvenajās lomās – Dāvis Suharevskis, Agnese Cīrule, Gundars Āboliņš, Jozs Budraitis (Lietuva), Brigita Cmuntova (Čehija). Māksliniece Ieva Jurjāne un operators Gints Bērziņš ar režisoru Viesturu Kairišu kopā strādājuši jau pie kinolentes “Melānijas hronika”, kas pēc Latvijas vēstniecības iniciatīvas, ar tās finansiālu atbalstu un ar lielu skatītāju atsaucību tika izrādīta Kanādā 2018. gadā.

Kalgarijas filmu festivāla ietvaros svētdien, 7. novembrī, notiks virtuāla tikšanās ar filmas autoru un režisoru Viesturu Kairišu, galvenās lomās atveidotāju Dāvi Suharevski un producentu Gunti Trekteri. Aicinām izmantot šo lielisko iespēju satikt un uzrunāt filmas veidotājus un dzirdēt viņu stāstījumu par filmas veidošanas gaitu, Latvijas vēstures un kino mākslas mijiedarbību mūsdienu dezinformācijas laikā. Lai pievienotos virtuālajā jautājumu un atbilžu tikšanās reizē (Q&A), sazinieties ar festivāla veidotājiem, rakstot elektroniski: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Pieslēgties tikšanās ZOOM saziņas platformā varēs visi reģistrētie interesenti bez ģeogrāfiskā ierobežojuma.

Kalgarijas Eiropas filmu festivāls notiek 10. reizi un šogad programmā piedāvā 26 valstu filmas. Lai iepazītos ar festivāla programmu, filmu virtuālo izrāžu teritoriālo pieejamību (Kanāda vai Albertas province) un iegādātos biļetes, jādodas uz festivāla mājaslapu:

https://calgaryeuropeanfilmfestival.ca/2021-films/

Filmas “Pilsēta pie upes” izrādes Kalgarijas filmu festivālā Kanādā ir daļa no Latvijas Ārlietu ministrijas Latvijas simtgades publiskās diplomātijas programmas, lai atbalstītu un popularizētu Latvijas jaunākā kino dalību starptautiskos ārvalstu filmu festivālos. Atbalstu sniedz arī Albertas latviešu biedrība “Laima”.

Filmas “Pilsēta pie upes” pirmizrāde Kanādā notika Toronto Ebreju filmu festivālā š.g. jūnijā.