Latvijas vēstnieks Kārlis Eihenbaums uzrunā karavīrus Kanādas Armijas militārajā bāzē

10.12.2021. 19:18

8. decembrī Latvijas vēstnieks Kanādā Kārlis Eihenbaums Kvebekā, Valkartjēras militārajā bāzē, uzrunāja Kanādas Armijas vienību pirms tās došanās uz Latviju, pateicās par solidaritāti un novēlēja veiksmīgu dienestu, uzsverot, ka lepojas, ka dienē viņiem līdzās – vīriešiem un sievietēm formas tērpos, kā arī, ka tā ir viena no vēstnieka darba un dzīves lielākajām privilēģijām.

Uzrunas angļu valodā video: https://youtu.be/ezg_-Pp-TyM

Vēstnieka K. Eihenbauma uzruna, neoficiāls tulkojums no angļu valodas.

Draugi, karavīri un virsnieki!

2021. gada jūnijā pagāja četri gadi, kā Kanādas karavīri NATO paplašinātās kaujas grupas sastāvā ieradās solidaritātes misijā Latvijā. Jūs esat ļoti laipni aicināti šo nozīmīgo uzdevumu turpināt.

Paldies visiem, kas nodrošina šo mūsu sabiedroto paplašināto militāro klātbūtni Latvijā. Sirsnīgs paldies tieši jums - kas personīgi uzsāksiet dienestu NATO misijā Latvijā, mūsu skaistajā Ziemeļeiropas reģionā.

Kas ir Latvija? Mana personīgā atbilde ir, ka Latvija ir gan ideja, gan politiska realitāte, taču vēsturiski tas ne vienmēr ir bijis vienlaicīgi. Pēdējo simts gadu laikā vien bijuši nežēlīgi ārējo spēku – it īpaši mūsu lielo kaimiņu iebrukumi, brutāla apspiešana un nežēlīga iznīcināšana. Tomēr mēs esam, mēs pastāvam, mēs būsim. Mēs neatlaidīgi, atkal un atkal iestājamies par sevi.

Aizsardzība, iestāšanās par kopējām demokrātiskajām vērtībām ir kļuvusi īpaši nozīmīga visai Eiropai kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2014. gadā, kad tika atņemta Krima un izraisīts konflikts Austrumukrainā. Mēs ļoti augstu un atzinīgi novērtējam Kanādas ieguldījumu, iestājoties par mieru un stabilitāti.

Kanādas Bruņotie spēki Latvijā, karavīru klātbūtne Ukrainā, veicina noturību pret jauniem draudiem un briesmām, kas vērstas uz mūsu kopējo vērtību būtību: likuma varu un demokrātiju.

Tā ir solidaritāte darbos. Tā precīzi parāda, kas ir NATO. Vairāk nekā divas trešdaļas NATO dalībvalstu - 24 stundas diennaktī, 365 dienas gadā aktīvi piedalās misijā, lai uzturētu, lai iestātos par mūsu kopējām vērtībām. Latvijas Nacionālie bruņotie spēki lepojas ar to, ka uzņem 10 no šīm NATO valstīm Latvijā.

Mēs visi labi redzam, kas ir NATO, ka tā ir līdzīgi domājošu valstu kopība, kas strādā kopā, lai saglabātu mieru. Kad kādam ir nepieciešams atbalsts, pārējie nāk palīgā – viens par visiem un visi par vienu. Paplašinātā klātbūtne ir kā NATO būtība, parāda, ka tiek iets pareizais ceļš. Sadarbība nostiprinās no dienas uz dienu.

Man ir bijusi iespēja satikt dažādus cilvēkus Kanādā, viesoties visās provincēs un teritorijās, dažādās šīs skaistās valsts kopienās, kuras izjūt ciešu saikni ar Baltijas jūras valstīm un Eiropu kopumā gan pateicoties vēsturei, gan arī ģimenes saknēm un draugiem. Šiem cilvēkiem Kanādas aktīvais atbalsts kā darbība paplašinātajā militārajā klātbūtnē Latvijā un citur reģionā ir ārkārtīgi svarīga.

Mūsdienās patiesība un pat elementāri fakti bieži tiek sagrozīti un ir apdraudēti. Mums jāsaskaras ar labi finansētiem, labi “eļļotiem” un valsts kontrolētiem medijiem. To izplatītā propaganda prasmīgi maldina, mijot patiesību ar puspatiesību, sagrozot, kā arī melojot, ka pat izglītoti cilvēki var nomaldīties un tikt dezorientēti.

Jūs tagad varēsiet izvērtēt realitāti paši, nevis lasot par to, bet gan atrodoties uz vietas. Šajā ziņā jūs kļūsiet pat par dezinformācijas pretlīdzekli.

Šī paplašinātā klātbūtne, šī aizsardzību stiprinošā sabiedroto klātbūtne un izvietošana mūsu reģionā, dod labumu visiem mūsu draugiem un sabiedrotajiem visā Eiropā, arī tiem, kas nav NATO, kā Zviedrijai un Somijai.

Pēc izglītības es esmu vēsturnieks. Viena no mācībām, ko esmu guvis no pagātnes ir, ka, piemēram, - Hitlera-Staļina pakts 1939. gadā faktiski sadalīja Eiropu, veicināja Otrā pasaules kara sākumu. Tas kopā ar pēdējos gados agresīvajiem mēģinājumiem pārzīmēt Eiropas robežas, man atgādina, ka mums jādara viss iespējamais, lai dažiem novērstu kārdinājumu pievienot svešas teritorijas.

NATO lēmums izvietot kaujas grupas Baltijā un Polijā tika pieņemts pēc tam, kad Krievija izvietoja trīs jaunas divīzijas tiešā NATO austrumu robežas tuvumā. Tā bija ierobežota atbilde un pārdomāts pretsolis.

Kaujas grupām ir daudz priekšrocību. Šī sabiedroto kopējā klātbūtne ir devusi pilnīgi jaunu sadarbības un saziņas iespēju starp NATO dalībvalstīm. Tā ir attīstības iespēja arī starp Eiropas un transatlantiskajiem sabiedrotajiem. Karavīri un virsnieki ikdienas apmācību laikā veic svarīgus “atklājumus”, - par dažādu armiju aprīkojuma saderību, aizvietojamību, lai nodrošinātu, ka tanki “ripo”, karavīri pārvietojas un sakari nepārtrūkst. Viss strādā un strādā labi.

Dārgie draugi!

Latvija drīz kļūs par jūsu mājām prom no mājām. Latvieši lepojas ar saviem karavīriem, un viņi uzlūkos jūs ar cieņu, kā sabiedrotos, kas iestājas par mūsu zemi un tautu.

Paldies latviešu Latvijā, kā arī vairāk nekā divdesmit tūkstošu latviešu, kas dzīvo Kanādā, lielākā daļa no viņiem šeit ieradās, meklējot drošu patvērumu tumšos laikos, vārdā.

Jūs esat no valsts, kas latviešiem patīk un ko tie ciena. Ir arī hokeja saikne - mūsu kopīgā mīlestība pret šo neapšaubāmi lielisko spēli. Pirmā oficiālā hokeja spēle Latvijā tika aizvadīta 1909. gada 15. februārī Rīgā.

Mums ir treneri no Kanādas. Mūsu nacionālo hokeja izlasi trenējuši kanādieši - Bobs Hārtlijs no Haksberijas, Ontārio. Pirms Hārtlija bija treneris Teds Nolans. Mēs redzam, ka Kanādas treneri dod mums pārliecību. Tā 2014. gadā, kad Latvija bija ļoti tuvu tam, lai Olimpiskajās spēlēs uzvarētu Kanādu. Šogad, protams, mums izdevās uzvarēt Kanādu pasaules čempionāta atklāšanas spēlē Rīgā. Būdami labi saimnieki, Kanādai beigās izdevās tikt pie zelta Rīgā. Apsveicu, tas bija godam pelnīts.

Dārgie draugi!

Es zinu, ka jūs būsiet visaugstākajā līmenī, un, lūdzu, ļaujiet man izteikt vislielāko pateicību jums un jūsu ģimenēm.

Kanādas premjerministrs, apmeklējot Latviju, apliecināja apņemšanos turpināt iesākto darbu. Mēs ceram to stiprināt. Kopā mēs esam vienoti apņēmībā aizsargāt alianses teritoriju un novērst konfliktus.

Man, darbojoties kā Latvijas vēstniekam Kanādā ir bijis gods satikt kanādiešus no visām provincēm un teritorijām, un ir liela jēga, ka tieši Kanādai, kur dažādība tiek uzskatīta par stiprumu, ir tik lieliski panākumi, vadot šo visdaudznacionālāko no visām NATO kaujas grupām.

Mēs atzinīgi vērtējam Kanādas ieguldījumu eiroatlantiskajā aizsardzībā. Kanāda apstiprina, ka tā ir gatava iestāties un cīnīties par mūsu kopīgajām vērtībām, saskaroties ar tiem, kuri, šķiet, nezina par atšķirību starp labo un ļauno, kuri no vēstures diemžēl nav neko iemācījušies.

Vairāk nekā jebkad agrāk cilvēki visā pasaulē vēlas progresu - labklājību, inovācijas un mieru - nevis atgriešanos pie pagājušā laikmeta ģeopolitikas.

Mums ir nepieciešama starptautiskajās tiesībās un noteikumos balstīta kārtība. Mums ir jādzīvo pēc veselā saprāta un kopējām vērtībām. Es personīgi esmu priecīgs redzēt Kanādu pasaulē plaši pārstāvētu, it īpaši Eiropā. Jūsu klātbūtne, vadība NATO un Baltijas reģionā ir svarīga, un visi to ļoti augstu novērtē.

Es domāju, ka ir patiešām svarīgi palūkoties plašāk, aiz horizonta. Svarīgi ir saskarties ar realitāti. Dzīve un brīvības, kuras mums visiem patīk, ir veidojuši un par tām ir cīnījušās mūsu ģimenes un draugi. Mēs nedrīkstam to uztvert kā pašsaprotamu. Tas prasa mūsu pastāvīgu modrību un aizsardzību.

Tas prasa mūsu pastāvīgu modrību un aizsardzību. Paldies, ka esat kopā ar mums, lai atbalstītu neatkarību, kas mums visiem ir dārga. Tā ir neatkarība, par kuru ir maksāta dārga cena. Neatkarība, pret kuru nevar izturēties vieglprātīgi.

Vienmēr ir labs laiks, lai pieņemtu labas apņemšanās, dzīvot ar augstiem personīgajiem principiem, kuru pamatā ir arī kārtība, kurā visas valstis - lielās un mazās var pastāvēt līdzās, sadarboties un uzplaukt.

Mums ir gods jūs uzņemt ar jūsu daudziem talantiem un enerģiju, ko nesat sev līdzi. Es lepojos, ka dienu jums līdzās – vīriešiem un sievietēm formas tērpos, kas ir viena no manas dzīves lielākajām privilēģijām.

Priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu Jauno gadu! Lai drošs ceļojums!

Paldies par jūsu dienestu!