Latvijas Republikas Ministru prezidenta biedra un aizsardzības ministra Dr. Arta Pabrika vizīte Kanādā

30.03.2022. 22:46

No 22. līdz 26. martam darba vizītē Kanādā uzturējās Latvijas Republikas Ministru prezidenta biedrs un aizsardzības ministrs Dr. Artis Pabriks.

Vizītes laikā Dr. Artis Pabriks tikās ar Kanādas premjerministra vietnieci un finanšu ministri Kristiju Frīlandi (Chrystia Freeland), Kanādas aizsardzības ministri Anitu Anandu (Anita Anand) un Kanādas ārlietu ministri Melāniju Žolī (Mélanie Joly). Ar amatpersonām tika pārrunāta Kanādas un Latvijas divpusējā sadarbība aizsardzībā, palīdzības sniegšana Ukrainai un nepieciešamība stiprināt NATO militāro klātbūtni Baltijas valstu reģionā. Ministrs uzsvēra Kanādas līdzšinējo ieguldījumu Latvijas un Baltijas reģiona drošībā, jo īpaši Kanādas vadītās multinacionālās kaujas grupas klātbūtni Latvijā, un uzteica Kanādas lēmumu sniegt papildus militāru atbalstu, esošās kaujas grupas spēju stiprināšanā.

Tiekoties ar Kanādas Pārstāvju palātas Aizsardzības komitejas, Ārlietu un starptautiskās attīstības komitejas, kā arī NATO Parlamentārās asociācijas deputātiem, ministrs A. Pabriks pārrunāja Krievijas uzsākto karu Ukrainā un ar to saistītos ģeopolitiskos izaicinājumus. Ministrs A. Pabriks atzīmēja nepieciešamību turpināt sniegt militāro un ekonomisko palīdzību Ukrainai. Ministrs uzsvēra, ka Kanādai ir liels potenciāls Eiropas valstu enerģētiskās neatkarības nodrošināšanā no Krievijas.

Ministrs A. Pabriks piedalījās arī domnīcas “Mcdonald-Laurier Institute” rīkotā diskusijā Otavā un sniedza intervijas Kanādas laikrakstam “The Globe and Mail”, CBC televīzijas raidījumam “Power & Politics” un CBC radio raidījumam “As it happens”.

Darba vizītes laikā Kanādā ministrs A. Pabriks tikās arī ar Otavas un Monreālas latviešu sabiedrību.