Ministru prezidents Krišjānis Kariņš darba vizītē Kanādā

18.05.2022. 23:27

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš 11. maijā, uzsākot darba vizīti Kanādā,  Otavā tikās ar Kanādas parlamenta Apakšpalātas (House of Commons)  priekšsēdētāju Entoniju Rotu (Athony Rota) un Kanādas premjerministra vietnieci un finanšu ministri Kristiju Frīlandi (Chrystia Freeland).  Ministru prezidents, tiekoties ar E.Rotu un K. Frīlandi, pateicās par Kanādas ieguldījumu Baltijas reģionālās drošības stiprināšanā. Puses tikšanās laikā pārrunāja starptautisko drošības situāciju saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, virzīšanos uz jauna veida NATO aizsardzības stratēģiju, paredzot stiprināt atturēšanas politiku, par ko plānots lemt gaidāmajā NATO samitā jūnijā, Madridē, kā arī par atbalstu Ukrainai.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš 12. maijā, tiekoties ar Kanādas premjerministru Džastinu Trudo (Justin Trudeau), pārrunāja drošības situāciju pēc Krievijas uzsāktā kara Ukrainā un nākamos soļus NATO klātbūtnes palielināšanai Austrumu flangā. Puses vienojās par ciešāku sadarbību Latvijas aizsardzības stiprināšanā  - Kanāda pievienojas NATO Daudznacionālajā divīzijas štābā ”Ziemeļi” Ādažos un drīzumā nosūtīs uz Latviju ģenerāli un sešus virsniekus. Latvijas un Kanādas premjerministri pārrunāja arī atbalsta sniegšanu Ukrainai, uzsverot, ka visa veida atbalsts Ukrainai tiks turpināts gan no Latvijas, gan Kanādas puses, šādi kopīgi aizstāvot Ukrainas un visas Rietumu demokrātiskās pasaules vērtības - brīvību, demokrātiju un likuma varu. Pēc tikšanās notika abu amatpersonu kopīga preses konference.

K. Kariņš vizītes laikā piedalījās diskusijā par starptautisko drošības situāciju saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā vienā no Kanādas vadošajām politikas domnīcām – Makdonalda-Lorjē institūtā (Macdonald-Laurier Institute). https://www.youtube.com/watch?v=Pa4Gt9BtHq0

Ministru prezidents sniedza tiešraides interviju Kanādas televīzijas kanālam CTV, interviju The Canadian Press un CBC radio.