Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica darba vizītē Kanādā

15.02.2023. 16:42

No 1.jūnija līdz 4.jūnijam notika Ārlietu ministrijas parlamentārās sekretāres Zandas Kalniņas-Lukaševicas darba vizīte Kanāda. 2. jūnijā, Kvebekas pilsētā (Quebec City) parlamentārā sekretāre piedalījās Kanādas-Baltijas ārlietu ministru politiskajās konsultācijās, kurās tika apspriesta virkne ārpolitikas jautājumu: atbildes reakcija uz Krievijas karu pret Ukrainu, Ukrainas atjaunošanas pasākumi, NATO Madrides samita darba kārtības jautājumi, pārtikas un enerģētikas drošība pasaulē.

Amatpersonas apmeklēja Kanādas Bruņoto spēku militāro bāzi Valcartier, kurā notika tikšanās ar Kanādas aizsardzības ministri Anitu Anandu. Parlamentārā sekretāre izteica pateicību par Kanādas ieguldījumu Baltijas reģiona drošībā. Zandai Kalniņai-Lukaševicai bija izdevība satikt un sarunāties ar Kanādas karavīriem, kuri ir dienējuši NATO eFP misijā Latvijā. Bāzē notika notika divpusējā tikšanās ar Kanādas ārlietu ministri Melāniju Žolī, kuras laikā tika apspriests Trīs Jūru Samits, kurš notiks Rīgā 20.-21. jūnijā.

3. jūnijā, Toronto notika Biznesa sesija ar pārstāvjiem no lielākajiem Kanādas pensiju fondiem, bankām, enerģētikas sektora, kuras laikā Zandai Kalniņai-Lukaševicai kopā ar Kanādas un Lietuvas ārlietu ministriem bija iespēja iepazīstināt Kanādas privāto biznesu ar investīciju iespējām infrastruktūras, enerģētikas un tehnoloģiju jomās Baltijas reģionā. Parlamentārā sekretāre informēja klātesošos par Trīs Jūru investīcijas fondu.

Kopā ar Kanādas un Lietuvas ārlietu ministriem Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Toronto Metropolitēna universitātes organizētajā Demokrātijas forumā, kurā tika apspriesti virkne ģeopolitisko jautājumu. Pēc diskusijas Toronto Metropolitēna Universitātē notika kopīga Lietuvas ārlietu ministra G.Landsberģa un parlamentārās sekretāres Z.Kalniņas-Lukaševicas intervija CBC TV raidījumam Power&Politics.

4. jūnijā parlamentārā sekretāre apmeklēja Kanādas Latviešu centru Toronto, kur piedalījās Toronto Latviešu biedrības Sestdienas skolas 71. izlaiduma absolventu sveikšanā. Centrā viņa kopā ar aizsardzības atašeju Igoru Kļaviņu atklāja izstādi “Latvijas traģēdija 1941” par divu okupācijas režīmu pastrādātajiem noziegumiem Latvijas teritorijā. Pēc izstādes atklāšanas notika hibrīdtikšanās ar Kanādas latviešiem, kuras laikā parlamentārajai sekretārei tika uzdoti daudzi jautājumi par drošības situāciju reģionā, par sadarbību ar diasporu.