Latvijas un Francijas vēstnieki apmeklē Normandijas reģionu

07.12.2021. 17:30

2021. gada 1.-2. decembrī Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais un Francijas vēstniece Latvijā Aurēlija Ruajē-Gunēna (Aurélie Royet-Gounin) kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvi Francijā Solvitu Gulbi apmeklēja Normandijas reģionu. Notika tikšanās Kānas un Havras pilsētās ar pašvaldību pārstāvjiem, mācību iestāžu vadītājiem un ekonomiskā sektora pārstāvjiem, veicinot sadarbību dažādas jomās.

Vēstnieki tikās Politisko zinātņu institūtā (Sciences Po Caen), kur šajā mācību gadā ir uzsākta latviešu valodas apmācība, tādējādi latviešu valoda ir sestā Ziemeļeiropas valoda, kuru iespējams apgūt Kānā (Caen). Latviešu valodas mācības notiek sadarbībā ar Parīzes Austrumu valodu un civilizāciju institūtu (INALCO). Sciences Po augstskola vēlas attīstīt kontaktus Latvijā un veidot studentu apmaiņu programmas kā arī realizēt projektus, iesaistot Latvijas augstskolas. Notika tikšanās arī Kānas Universitātē un Havras (Le Havre) Universitātē ar starptautisko sakaru vadītājiem.

Vēstnieki tika uzņemti arī Kānas un Havras mērijās, kā arī Kalvadosas (Calvados) departamenta prefektūrā, kur notika plašāka tikšanās ar vairākiem Normandijas reģiona pārstāvjiem, kas jau sadarbojas ar Latviju, kā piemēram, festivāla Les Boreales organizatoriem, kas ar Latviju strādā jau kopš 2004. gada.

Vizītes laikā notika arī vairākas ekonomiskās sadarbības tikšanās gan ar Kānas- Normandijas attīstības direktoru, gan FrenchTech Caen Normandy un Normandy Healthtech pārstāvjiem. Vēstnieks E.Stiprais un S.Gulbe apmeklēja arī inovatīvu darba vidi MOHO, kas darbojas kā reģiona digitālās ekonomikas vitrīna un vieta, kurā var satikties gan uzņēmēji, darbinieki, studenti un pētnieki.

Š.g. pavasarī vēstnieks kopā ar Baltijas un Ziemeļvalstu vēstniekiem atklāja Kānas pilsētā zīmolu Caen Nordic un astoņu Ziemeļvalstu telpu. Savā ziņā šī vizīte ir kā turpinājums Kānas pilsētas vēlmei tuvināties ar Ziemeļeiropas valstīm un ar katru no tām atrast sadarbības iespējas visdažādākajās jomās.